Επικρατεί η εσφαλμένη αντίληψη πως οι καίριες αλλαγές του Κλεισθένη αφορούν μόνο τους μελοντικούς Δημάρχους, και αυτό γιατί ίσχυε μέχρι τώρα πως ένας δήμαρχος, μπορεί να αποφασίζει χωρίς θεσμικά αντίβαρα, τα δημοτικά συμβούλια να μην έχουν πραγματικές αρμοδιότητες και τελικά το γραφείο του δημάρχου να αποτελεί τον πυρήνα της λήψης αποφάσεων. Με τον “Κλεισθένη” αυτό αλλάζει.
Ο κάθε δήμαρχος καλείται να αναζητεί συναινέσεις, να δημιουργεί συνθήκες συνεννόησης και ταυτόχρονα θα πρέπει να λαμβάνει υπόψη του και τις υπόλοιπες δυνάμεις που εκπροσωπούνται δημοκρατικά στο συμβούλιο. Αυτή ακριβώς η ποιοτική αλλαγή έχει ενοχλήσει πάρα πολύ και την ηγεσία της ΚΕΔΕ.
Οι καίριες αλλαγές όμως που αλλάζουν την φυσιογνωμία της αυτοδιοικησης είναι ότι μεταφέρεται πολύ μεγαλύτερο βάρος ευθύνης στους πολίτες. Από τις συνετές ή όχι επιλογές τους θα κρίνεται αν ένας δήμος , μια περιφέρεια θα προοδεύει ή θα παρακολουθεί ουραγός τους άλλους να επιταχύνουν. Οι συνέπειες θα είναι άμεσα θετικές ή αρνητικές στο προσωπικό του εισόδημα, στην επιχείρησή του, στη δουλειά του, στην οικογένειά του. Όπως σε κάθε αλλαγή ,το κρίσιμο είναι αν οι τοπικές κοινωνίες , αλλάζοντας νοοτροπία πολλών ετών , θα μπορέσουν να αξιοποιήσουν προς τη θετική κατεύθυνση κάθε πρόταση που αποσκοπεί στη βελτίωση της θέσης όλων των πολιτών και όχι της ατομικής θέσης του καθενός.
Σε κάθε περίπτωση πάντως το πολιτικό προσωπικό θα δοκιμαστεί έντονα τα προσεχή χρόνια. Οι πολίτες θα κληθούν να επιλέξουν με διαφορετικά και πιο ουσιαστικά κριτήρια τις τοπικές αρχές. Και στο πεδίο της τοπικής αυτοδιοίκησης θα μπαίνουν πλέον όχι αυτοί που θέλουν, αλλά αυτοί που μπορούν. Αυτά όμως προϋποθέτουν εκφραστές και πολιτικούς στο χώρο της Αυτοδιοίκησης που δεν υπολογίζουν το πολιτικό κόστος και κυρίως ανεξάρτητους από οικονομικά συμφέροντα.
Η Αυτοδιοίκηση είναι ταγμένη να εργάζεται για να δημιουργήσει μια κοινωνία των πολλών, μια κοινωνία συμμετοχής, μια κοινωνία δημιουργίας. Μια κοινωνία όχι μόνο των ικανών αλλά και μια κοινωνία στην οποία θα έχουν θέση σεβαστή όλοι οι πολίτες, με αξιοκρατία, ισοπολιτεία και ισονομία.
Ετσι λοιπόν τους συνδυασμούς θα πρέπει να πλαισιώσουν οι εργάτες, οι αγρότες, οι επαγγελματίες, οι επιστήμονες, οι νέοι και οι γυναίκες, οι άνθρωποι όλων των κοινωνικών ομάδων και επαγγελματικών τάξεων που καλούνται να βρεθούν στην πρώτη γραμμή της αυτοδιοίκησης και να προσφέρουν τη γνώση, την εμπειρία τους,και τη ζωντάνια τους . Αυτό θα έχει σαν αποτέλεσμα σε βάθος χρόνου να αναδειχθεί ικανότερο και πιο αποτελεσματικό προσωπικό στην αυτοδίοικηση. Φτάνει οι επικεφαλείς να επιλέξουν αυτούς που ξέρουν και μπορούν, και οι πολίτες να απαλλαγούν απο το σύνδρομο του κουμπάρου και του ξάδερφου.
Οι αλλαγές του “Κλεισθένη” ευνοούν την θέση της κοινότητας στην δημοτική διοίκηση. Οι κοινότητες και ιδιαίτερα οι μικρές, κάθε δήμου, με το προηγούμενο πλαίσιο είχαν αποστερηθεί αρμοδιότητες και λειτουργούσαν στη λογική των διορισμένων αιρετών. Η αποκατάσταση της αντιπροσώπευσης σε επίπεδο κοινότητας και η επιλογή του Προέδρου της άμεσα, από τους πολίτες, αποτελεί μία μεγάλη ποιοτική αλλαγή, από την οποία θα βελτιωθεί η σχέση του πολίτη με τα τοπικά πράγματα.
Ένας σύγχρονος ΟΤΑ δεν πρέπει να δραστηριοποιείται μόνο στους γνωστούς παραδοσιακούς τομείς, αλλά και σε νέους τομείς όπως η οικονομική ανάπτυξη και η απασχόληση στη περιοχή τους, η προστασία του περιβάλλοντος, η βελτίωση των υποδομών ,η αναβάθμιση ποιότητας ζωής ,η αξιοποίηση του ελεύθερου χρόνου των πολιτών σε τομείς όπως ο αθλητισμός και οι πολιτιστικές δραστηριότητες. Οι έξυπνες πόλεις είναι εφικτές και έχουμε αργήσει.
Ετσι λοιπόν οι συμπολίτες μας που έχουν όραμα και αγωνία για τον τόπο, που έχουν την γνώση, την αποτελεσματικότητα, και παράγουν καθημερινά έργο και ουσία με προοπτική, πρέπει να βγουν μπροστα και να πλαισιώσουν τους τους συνδυασμούς.
Join the Conversation