Γράφει ο Η.Μ
Ένα μεγάλο έργο, με ξεχωριστή σημασία, ξεκινά σύντομα. Πρόκειται για την κατασκευή του δρόμου από τον κόμβο Εγνατίας έως τον ιστορικό χώρο του Σουλίου, που θα αναδείξει τον ηρωικό τόπο τουριστικά, αφού θα είναι εύκολη η πρόσβασή του, αλλά και θα διευκολύνει στις μετακινήσεις τους μόνιμους κατοίκους, που τώρα αισθάνονται απομονωμένοι.
Κηρύχτηκε οριστικός ανάδοχος του έργου, που έχει προϋπολογισμό 3.500.000 ευρώ, η “ΟΔΟΚΑΤ Α.Ε.”. Ο δρόμος αυτός αποτελεί ουσιαστικό βήμα για την άρση της ενδοπεριφερειακής απομόνωσης και τη δημιουργία προοπτικών ανάπτυξης.
Το όνειρο κατοίκων και αποδήμων γίνεται πραγματικότητα. Και ταυτόχρονα ανοίγει η δυνατότητα δημιουργίας υποδομών στο Σούλι, ώστε να γίνει ολοκληρωμένα προορισμός τουριστών.
Σήμερα τα χωριά του Σουλίου έχουν πληθυσμό γύρω στους 600 κατοίκους, καθώς η ιδιαίτερα ορεινή αυτή περιοχή, έχει πληγεί από τη μετανάστευση εσωτερική και εξωτερική. Το τοπίο είναι εξαιρετικά άγριο και αφιλόξενο. Οι πλαγιάς των βουνών του Σουλίου δεν είναι καλλιεργήσιμες. Το έδαφος προσφέρεται μόνο για κτηνοτροφία καθώς είναι άγονο και πετρώδες.
Ο οικισμός του Σουλίου έχει ανακηρυχθεί διατηρητέος και κατοικούν εκεί λίγες οικογένειες κτηνοτρόφων. Σώζονται ερείπια των σπιτιών των Τζαβέλα, Μπότσαρη, Μπούσμπου, Μπούσου, Δράκου, Δαγκλή, Μαλάμου, στην Κιάφα των Ζερβαίων και στον Αβαρίκον των Μπενουκαίων.
Η αρχιτεκτονική των οικισμών του είναι τέτοια, ώστε να ανταποκρίνεται στις κοινωνικές και βιοποριστικές ανάγκες των κατοίκων και εντάσσονται αρμονικά στο φυσικό χώρο. Το κύριο οικοδομικό υλικό είναι η πέτρα. Όλα τα σπίτια ήταν κτισμένα με τον ίδιο τρόπο, θολογύρι στο κατώγι, κάτω και πάνω απ’ αυτό ένα δωμάτιο με πολεμίστρες από τα δύο μέρη.
Join the Conversation