Ο σημερινός Δήμος Σουλίου, είναι μια περιοχή με παρελθόν στα εξαιρετικά τοπικά προϊόντα. Είναι και μια περιοχή με εκπληκτικές δυνατότητες στην ανάπτυξη του εναλλακτικού τουρισμού.
Δύο χαρακτηριστικά που σαν τοπική κοινωνία τα έχουμε αφήσει στην μοίρα τους.
Δύο χαρακτηριστικά που η ανάπτυξη τους, είναι μονόδρομος στην αειφορία του Δήμου Σουλίου.
Αειφόρος Ανάπτυξη μεταφράστηκε στα ελληνικά ο αγγλικός όρος sustainable development, ο οποίος έχει τις ρίζες του στο λατινικό ‘sus tenere’ που σημαίνει συγκρατώ-υποστηρίζω. Ξεκινώντας από την ανάγκη διασφάλισης της προτεραιότητας της ζωής εντός οικολογικών ορίων και δυνατοτήτων, χωρίς όμως ταυτόχρονα να απορρίπτει τη συμβολή της επιστήμης και την αισιόδοξη συμβολή της προόδου.
Κάνοντας ένα ταξίδι στην τελευταία δεκαετία, μπορούμε να δούμε μόνο ορισμένες άναρχες κινήσεις με γνώμονα την ανάπτυξη του παραγωγικού τομέα και του τουρισμού.
Μηδαμινή καθοδήγηση από την Δημοτική Αρχή και ελάχιστο ενδιαφέρον για επενδύσεις, με δεδομένη την οικονομική κρίση και την γραφειοκρατία που ταλανίζει την χώρα.
Η αναζήτηση ενός μοντέλου που θα εξασφαλίζει τόσο τη βιωσιμότητα του φυσικού συστήματος στο διηνεκές, όσο και την αναπτυξιακή πορεία του Δήμου Σουλίου, είναι μονόδρομος.
Έτσι σήμερα φτάσαμε στο σημείο, της ελάχιστης αξιοποίησης των κάμπων της Παραμυθιάς και του Αχέροντα και της πορείας του τουρισμού με αυτόματο πιλότο και μόνο στον ποταμό Αχέροντα.
Λαμπρές εξαιρέσεις του κανόνα, οι επιχειρήσεις τυροκομικών προϊόντων και παραγώγων προϊόντων ελιάς, καθώς και οι λίγες τουριστικές επιχειρήσεις εναλλακτικού τουρισμού, που στην ουσία λειτουργούν μόνο την θερινή σεζόν.
Τι πρέπει να κάνει η Δημοτική Αρχή.
1. Επανασχεδιασμό το οργανογράμματος του Δήμου Σουλίου με ειδικότητες που μπορούν να βοηθήσουν στην ανάπτυξη του αναπτυξιακού διπόλου παραγωγή / τουρισμός.
2. Δημιουργία ομάδας εργασίας με αποκλειστικό αντικείμενο την ανάπτυξη του παραγωγικού τομέα και του τουρισμού
3. Καθοδήγηση επαγγελματιών του παραγωγικού τομέα, για μεταποίηση και προβολή των προϊόντων τους
4. Συνεχείς ενημερωτικές ημερίδες με τεχνοκράτες του πρωτογενή τομέα και του τουρισμού
5. Συνεργασία με τους παραγωγικούς φορείς (αγροτικούς συλλόγους, κτηνοτροφικούς συλλόγους, εμπορικό σύλλογο κλπ) καθώς και με τους επαγγελματίες και τους φορείς του τουρισμού.
6. Αναπτυξιακό πλάνο για την εκμετάλλευση των κάμπων της Παραμυθιάς και του Αχέροντα
7. Αναπτυξιακό πλάνο για την πραγματική τουριστική εκμετάλλευση του Αχέροντα,Καλαμά και του Σουλίου.
8. Πραγματική συμμετοχή σε τουριστικές εκθέσεις, με ανθρώπους που γνωρίζουν τον τουρισμό και όχι με αιρετούς οι οποίοι είναι άσχετοι με το αντικείμενο.
9. Συνεργασία με το επιμελητήριο Θεσπρωτίας και ΤΕΙ Ηγουμενίτσας, για την αξιοποίηση του ορεινού όγκου της Παραμυθιάς και των περιηγητικών διαδρομών, με την πρώτη φουρνιά “οδηγών βουνού” που θα προκύψει από την νέα ειδικότητα στα ΙΕΚ Ηγουμενίτσας.
10. Αξιοποίηση των πολλών υδάτινων πόρων του Δήμου τόσο για την ανάπτυξη του πρωτογενή τομέα όσο και του εναλλακτικού τουρισμού
11. Άμεση δράση για την διάσωση ή αντικατάσταση των μολυσμένων Πλάτανων σε Αχέροντα και Καλαμά.
Ο Δήμος μας είναι ευλογημένος τόπος και δεν αξίζει τον μαρασμό.
Δράση Τώρα….
Join the Conversation