Συνηθίζεται σε κάθε «πρώτη» της σχολικής χρονιάς να ακούγονται από τα χείλη των υψηλάιστάμενων ομιλητών λόγια εξωραϊσμού της σχολικής πραγματικότητας. Τώρα λοιπόν που καταλάγιασε ο «ενθουσιασμός» του αγιασμού θέλουμε να κάνουμε κάποια σχόλια με αφορμή τα όσαειπώθηκαν στην εκδήλωση του σχολικού συγκροτήματος Γυμνασίου-ΓΕΛ Παραμυθιάς.
Κατά πρώτον, θέλουμε να ενημερώσουμε τον βουλευτή της κυβέρνησης που παρευρισκόταν και τον υπουργό που μας «μίλησε» μέσω της γραπτής του επιστολής, ότι η εκπαιδευτική πραγματικότητα δεν έχει καμία σχέση με αυτά που παρουσίασαν.
Το ότι δεν υπάρχουν φέτος εκτεταμένα κενά, όπως μας ενημέρωσαν, οφείλεται στο ήδη αυξημένο ωράριο των εκπαιδευτικών και στο απαράδεκτο (για τον 21 ο αιώνα) ανώτατο όριο μαθητών ανάτμήμα (27)!
Οφείλεται επίσης κυρίως στην δουλειά και προσφορά 25.000 συναδέλφων αναπληρωτώνπου για χρόνια προσφέρουν τις υπηρεσίες τους γυρνώντας κυριολεκτικά όλη τη χώρα και ηκυβέρνηση (και αυτή) τους αρνείται τον μόνιμο διορισμό κρατώντας τους ως εργασιακούς ομήρους.
Επίσης τους ενημερώνουμε ότι το σχολικό συγκρότημα Γυμνασίου- ΓΕΛ Παραμυθιάς είναι ένα υπέργηρο κτήριο με απαρχαιωμένες υποδομές που όσα τεχνικά «μερεμέτια» και να γίνουν ανήκει σεπερασμένες δεκαετίες. Είναι χαρακτηριστικό ότι παρά τις ρωγμές και αλλοιώσεις που έχουν επισημανθεί ουδέποτε έχει γίνει επίσημος έλεγχος αντισεισμικής θωράκισης αν συνυπολογιστεί και το γεγονός ότι έχει χτιστεί με βάση παλιούς αντισεισμικούς κανονισμούς.
Αυτό το λέμε διότι σε μιασεισμογενή χώρα σαν τη δική μας, πρώτιστη ευθύνη του κράτους πρέπει να είναι η πολιτική προστασία εργαζομένων και νεολαίας. Τα ίδια και χειρότερα ισχύουν για το ΕΕΕΕΚ Παραμυθιάς ειδικά λόγω του χαρακτήρα του ως ειδικού σχολείου.
Ενώ ακόμη και το ΕΠΑΛ Παραμυθιάς που είναι νέο κτήριο αντιμετωπίζει σοβαρά ζητήματα με το μισό προαύλιο του, χρόνο με το χρόνο, νααπομακρύνεται από το άλλο μισό!
Όσο για την ατυχέστατη τοποθέτηση της Δημάρχου Σουλίου περί «εθιμοτυπικής κατάληψης τουΛαμπόβου» και υποχρεωτικής συμμετοχής των σχολείων στις εκδηλώσεις της 29 ης Σεπτέμβρη θέλουμε να επισημάνουμε τα εξής:
Κατά πρώτον, η κατάληψη είναι μια μορφή πάλης και αφορά τους μαθητές αν, πως, πότε και γιατί θα την αξιοποιήσουν μέσα από τις συλλογικές τους διαδικασίες. Και επειδή όσες ταμπέλες εθιμοτυπίας και να βάλουμε, τα προβλήματα είναι εδώ, καλό θα ήταν η Δήμαρχος πρώτα τα σκύψει πάνω από τις πραγματικές εκπαιδευτικές ανάγκες που τις αναλογούν (π.χ κτηριακές υποδομές) και μετά να λοιδορεί μορφές πάλης της νεολαίας.
Κατά δεύτερον, η 29 η Σεπτέμβρη είναι μια μέρα τιμής για την Παραμυθιά και μνήμης για τα εγκλήματα του ναζισμού- φασισμού και των ντόπιων συνεργατών του. Η εκδήλωση που γίνεται εδώ και χρόνια υπό την αιγίδα του Δήμου πέρα από τις πρόδηλες ιστορικές ανακρίβειες που ακούγονται,δεν προσφέρει τίποτε το παιδαγωγικό στους μαθητές.
Μια ερώτηση στα παιδιά μας για το τι άκουσανκαι τι κατάλαβαν από τόσες φορές που συμμετείχαν θα μας πείσει. Και επιτέλους πρέπει να πάψειαυτή η αντιμετώπιση των μαθητών και των εκπαιδευτικών ως άβουλο κοινό υπό τον καυτό ήλιο.
Επειδή όμως για μας η ιστορική μνήμη και μελέτη είναι στοιχείο κρίσιμο και απαραίτητο ειδικό στον νέο άνθρωπο θα προτείνουμε ως ΠΑΜΕ εκπαιδευτικών στους συλλόγους διδασκόντων να αφιερωθεί ένα 2ωρο κατά τμήμα όπου υπό την ευθύνη των εκπαιδευτικών θα αναλυθεί και θα συζητηθεί ησημασία της μέρας αυτής. Επίσης με το πέρας των μαθημάτων να γίνει κατάθεση στεφάνου από τα σχολεία ώστε επιτέλους η μέρα αυτή να αποκτήσει την αξία που της αναλογεί.
Όπως και να χει…Ευχόμαστε μια καλή, δημιουργική και αγωνιστική χρονιά στους συναδέλφους μας, στους γονείς και στους μαθητές μας,
Για ένα σχολείο που να μορφώνει πραγματικά!
Join the Conversation