Με μια λέξη: Στασιμότητα… Γράφει ο Νίκος Σπυρόπουλος

Η κατάσταση που επικρατεί τα τελευταία χρόνια στο Δήμο Σουλίου μπορεί να περιγραφεί νομίζω με μία λέξη «ΣΤΑΣΙΜΟΤΗΤΑ».

Ένας Δήμος ιστορικός, μαρτυρικός, με φυσικές ομορφιές, ποτάμια, λίμνες, όρη,προστατευόμενες περιοχές Nature, γεωργοκτηνοτροφικός.

Έδρα του δήμου: Μαρτυρική Παραμυθιά

Εμπορικό και πρώην διοικητικό κέντρο. Ήταν διοικητικό κέντρο παροχής υπηρεσιών το οποίο έχει υποβαθμιστεί λόγω κλεισίματος-απομάκρυνσης πολλών υπηρεσιών ΙΚΑ, εφορίας, ειρηνοδικείου και μη δημιουργίας νέων όπως πολεοδομίας κλπ που προβλεπόταν στο σχέδιο ΚΑΛΛΙΚΡΑΤΗ.

Υλοποιείται αποχετευτικό του δήμου, έργο που μπορούσε να είχε τελειώσει στην προηγούμενη προγραμματική περίοδο κι αυτό λόγω ολιγωρίας στην διαχείριση του από την δημοτική αρχή.

Συγχρόνως χάθηκε και έργο πεζοδρόμησης .

Εγκαταλείφθηκε ή έμεινε στις προθέσεις η μελέτη του ιστορικού κέντρου Παραμυθιάς.Απομάκρυνση νεκροταφείου και ανάδειξη της εκκλησίας Παναγίας, ώστε να δημιουργηθεί μια πολιτιστική-τουριστική διαδρομή στην πόλη : εκκλησία Παναγίας, βυζαντινά λουτρά, σχολείο Βούλγαρη, ιστορικό κέντρο, ιστορικό αρχείο, ρολόι, Κούλια, κατασκηνώσεις, κάστρο, Φωτική.

Δημοτικό Σχολείο δωρεά Βούλγαρη μία λέξη εγκατάλειψη.

Σχέδιο πόλης: δεν έγινε ακόμη η τροποποίηση του ΓΠΣ/2007 σύμφωνα με τις παρατηρήσεις και επισημάνσεις παλαιότερων αποφάσεων του δημοτικού συμβουλίου, δεν έχει προχωρήσει η πολεοδόμηση και πράξη εφαρμογής.

Πρόταση: στο ΓΠΣ/2007 Παραμυθιάς έχει ενταχθεί τμήμα στην περιοχή του Δημοτικού σχολείου πάνω από το ΚΕΓΕ στο οποίο μπορεί να γίνει τοπικό ρυμοτομικό και διανομή οικοπέδων σε νέους της περιοχή του Δήμου Σουλίου.

Ιστορική έδρα του δήμου: Σούλι

Έχει πλήρως εγκαταλειφθεί και ο ιστορικός χώρος και τα χωριά.

Μόνο μετά από παρέμβαση του προέδρου της Δημοκρατίας , κατά την επίσκεψη του στις εορτές του Σουλίου, έχουν εξαγγελθεί δύο έργα: αναστήλωση οικίας Μπούση και προστασία ιστορικών πηγαδιών, αποπεράτωση δρόμου Ελευθεροχώρι-Κουκλί. Μύλοι Σουλίου εγκατάλειψη –κίνδυνος κατάρρευσης (ευθύνες εκκλησιαστικό συμβούλιο Αγίου Δονάτου-Δήμος Σουλίου).

Ιστορική έδρα του δήμου: Σούλι Έχει πλήρως εγκαταλειφτεί και ο ιστορικός χώρος και τα χωριά. Μόνο μετά από παρέμβαση του προέδρου της Δημοκρατίας , κατά την επίσκεψη του στις εορτές του Σουλίου, έχουν εξαγγελθεί δύο έργα: αναστήλωση οικίας Μπούση και προστασία ιστορικών πηγαδιών, αποπεράτωση δρόμου Ελευθεροχώρι-Κουκλί. Μύλοι Σουλίου εγκατάλειψη –κίνδυνος κατάρρευσης (ευθύνες εκκλησιαστικό συμβούλιο Αγίου Δονάτου-Δήμος Σουλίου).

Επαρχιακός δρόμος Γλυκή-Σούλι απαιτείται άμεση συντήρηση για να μη καταστραφεί και επεμβάσεις σε διάφορα σημεία.
Προτάσεις:
1. αποκατάσταση μύλων Σουλίου(συνεργασία Εκκλησιαστικού συμβουλίου-Δήμου)
2. κατασκευή της κατεστραμμένης πέτρινης γέφυρας στο ρέμα Ντάλλα στο μονοπάτι για το Σούλι (μια ωραία φωτογραφία υπάρχει στον τουριστικό οδηγό του Δήμου Σουλίου)
3. συντήρηση –επεμβάσεις στον επαρχιακό δρόμο Γλυκή –Σούλι (αρμοδιότητα Περιφέρεια Ηπείρου).

In this article

Join the Conversation