Γράφει για την paramythia-online.gr,
ο Σπυρόπουλος Νικόλαος
Χώρος απαράμιλλης ομορφιάς. Τοπίο βγαλμένο από παραμύθι.
Παραδοσιακός νερόμυλος δίπλα στην κοίτη παραποτάμου του ποταμού Αχέροντα σε βραχώδη πλαγιά στους πρόποδες της οροσειράς Σουλίου.
Διώροφο λιθόκτιστο κτίσμα μεξύλινη στέγη και ζουρίο (υπόγειος χώρος για την φτερωτή του μύλου).
Οι νερόμυλοι στην Θεσπρωτία είναι μνημεία προβιομηχανικής εποχής. Τα άφθονα νερά τηςπεριοχής βοήθησαν στην κατασκευή τους.
Έχουν άμεση σύνδεση με την ιστορία, τηνκοινωνία και την οικονομική δραστηριότητα των κατοίκων της περιοχής.
Μύλοι Σουλίου – Διατηρητέο μνημείο- προστατευόμενο από την Υπηρεσία Νεωτέρων Μνημείων και Τεχνικών Έργων Ηπείρου και την Εφορεία Αρχαιοτήτων Θεσπρωτίας (βρίσκεται εντός του ιστορικού χώρου Σουλίου).
Το μνημείο λόγο της εγκατάλειψης παρουσιάζει έντονα σημεία φθοράς. Έχει καταρρεύσειη στέγη με αποτέλεσμα να κινδυνεύει ο φέρον οργανισμός του κτιρίου και ο εξοπλισμός που έχει εντός αυτού.
Ο νερόμυλος είναι ιδιοκτησία του Εκκλησιαστικού Συμβουλίου Αγίου Δονάτου Σουλίου.
Ιστορικό προσπαθειών για την ανάδειξή και προστασία των μύλων Σουλίου:
Κοινότητα Σουλίου:
Πρόεδρος Παππάς Χρηστός: ασφαλτόστρωση δρόμου από επαρχιακό δρόμο Γλυκής–Σουλίου προς τους μύλους και διαμόρφωση χώρου για πάρκιν κλπ. Προσπάθειες αναστήλωσης άκαρπες.
Πρόεδρος Οικονόμου Ευάγγελος: Μελέτη αποκατάστασης παραδοσιακού διατηρητέουνερόμυλου και διαμόρφωση περιβάλλοντος χώρου. Χρηματοδότηση μελέτης Μαρκολοπούλειο – Καναγκίνειο Ίδρυμα Επιστημών Περιβάλλοντος – με μελετητική ομάδαΑρχιτεκτόνων , Πολιτικών Μηχανικών και Μηχανολόγων μηχανικών. Προσπάθειες υλοποίησης της μελέτης άκαρπες.
Δήμος Σουλίου: Λόγια πολλά, πρωτοβουλία καμία, τα προηγούμενα χρόνια. Διαβάζωσήμερα στο paramythia online ,πρόταση για ένταξη στο πρόγραμμα LEADER.
Εκκλησιαστικό Συμβούλιο – Διαχρονικά διάφορες προσπάθειες:
– με τα λίγα χρήματα που μπορούσε να διαθέσει, κόψιμο δένδρων που είχανστεγνώσει και η πτώση τους μπορούσε να καταστρέψει ολοσχερώς το μύλο
– Καθαρισμό νερότριβης, κλπ
– Προσπάθεια κατασκευής της στέγης, σταμάτημα από Υπηρεσία ΝεωτέρωνΜνημείων Ηπείρου.
Προτάσεις – Σκέψεις
1. Άμεση συνεργασία του εκκλησιαστικού Συμβουλίου Αγίου Δονάτου – μητρόπολη Παραμυθιάς με την Υπηρεσία Νεωτέρων Μνημείων Ηπείρου και το Δήμο Σουλίου γιατην κατασκευή της στέγης και την τοποθέτηση κουφωμάτων για να αποτραπεί ηκαταστροφή του κτίσματος του νερόμυλου.
2. Παραχώρηση χρήσης για 20 χρόνια από το εκκλησιαστικό συμβούλιο Αγίου Δονάτου Σουλίου στο Δήμο Σουλίου και ένταξη στο πρόγραμμα LEADER όπως προτείνει οδήμος, εφόσον εγκριθεί και βελτιωθεί η υπάρχουσα μελέτη αποκατάστασης από τηνΥπηρεσία Νεωτέρων Μνημείων Ηπείρου.
3. Ή παραχώρηση στην περιφέρεια Ηπείρου για Χρηματοδότηση ανακατασκευής τουπαραδοσιακού νερόμυλου και περιβάλλοντος χώρου από αυτή , με χρήματα από τις εκπτώσεις των δύο έργων που χρηματοδοτήθηκαν με πρωτοβουλία του προέδρου της Δημοκρατίας ή άλλη χρηματοδότηση.
Join the Conversation