Με τη διαδικασία του κατεπείγοντος συζητείται και ψηφίζεται στη Βουλή το νομοσχέδιο της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ, που προβλέπει το ξεπούλημα του 40% του λιγνιτικού δυναμικού της ΔΕΗ .
Υλοποιώντας τις μνημονιακές της δεσμεύσεις, στο πλαίσιο της «απελευθέρωσης» της αγοράς ενέργειας και υπό τον «φερετζέ» των υποκριτικών περιβαλλοντικών «ευαισθησιών» της Ευρωπαϊκής Ένωσης, για τον περιορισμό της χρήσης του λιγνίτη, η κυβέρνηση υλοποιεί την «αποεπένδυση» (όπως βαφτίζει τον τεμαχισμό και το ξεπούλημα) της ΔΕΗ, με το ξεπούλημα λιγντιτικών μονάδων σε Φλώρινα και Μεγαλόπολη.
Συγκεκριμένα προχωράει στην πώληση της λειτουργούσας μονάδας 1 του ΑΗΣ Μελίτης, της αδειοδοτημένης μονάδας Μελίτη 2 και των μονάδων 3 και 4 της Μεγαλόπολης, με τα αναγκαία ορυχεία. Παράλληλα επιβάλλει τον περιορισμό της χρήσης του λιγνίτη, για την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας, που αποτελεί εγχώριο και φθηνό καύσιμο και την αντικατάστασή του από εισαγόμενο και ακριβότερο φυσικό αέριο και ΑΠΕ, μια τεχνολογία που αναγκάζεται η χώρα να εισάγει.
Επίσης στο νομοσχέδιο προβλέπεται η πλήρης απόσυρση υπαρχόντων λιγνιτικών μονάδων της ΔΕΗ από το 2025 έως το 2035, με μόνο την υπό κατασκευή μονάδα Πτολεμαΐδα 5 και την Μελίτη 2 να παραμένουν στο σύστημα.
Η κυβέρνηση χτυπάει τα εργασιακά δικαιώματα των εργαζομένων στην επιχείρηση και τους παραδίδει ως φτηνό και αναλώσιμο εργατικό δυναμικό στα χέρια των μελλοντικών «επενδυτών», οι οποίοι θα προκύψουν κάτω από την υψηλή εποπτεία διεθνούς εταιρείας συμβούλων, που θα εγκριθεί από τους «θεσμούς».
Το παρόν νομοσχέδιο αποτελεί έναν ακόμη κρίκο στο σχέδιο για τη «σαλαμοποίηση», τη συρρίκνωση και εν τέλει την ιδιωτικοποίηση της ΔΕΗ, τη μεγαλύτερη βαριά βιομηχανία της χώρας. Υπονομεύει την ενεργειακή αυτάρκεια της Ελλάδας και την καθιστά ενεργειακά εξαρτώμενη από τους ιμπεριαλιστές επικυρίαρχους, τόσο σε ότι αφορά την παροχή ενεργειακών πόρων όσο και σε ότι αφορά την εισαγωγή τεχνολογίας και πάγιου εξοπλισμού.
Ήδη στο πλαίσιο της «απελευθέρωσης» και του «ανταγωνισμού» μια σειρά μονοπώλια του χώρου της ενέργειας βγάζουν υπερκέρδη μόνο από την αγοραπωλησία του ρεύματος, μέσω των δημοπρασιών ΝΟΜΕ, πουλώντας κυριολεκτικά «αέρα» με σκανδαλώδη προνόμια (η MWh στη ΔΕΗ κοστίζει 52 € και αυτοί αγοράζουν 32 – 36 €). Την ίδια ώρα τα λαϊκά νοικοκυριά, είδαν την τιμή του ηλεκτρικού ρεύματος να αυξάνεται κατά 65% από το 2008 έως το 2016, ενώ το πρώτο εξάμηνο του 2017, πλήρωσαν την κιλοβατώρα ακριβότερα κατά 12,8% σε σχέση με το αντίστοιχο εξάμηνο του 2016!
Απέναντι σε αυτή την πολιτική οι εργαζόμενοι της επιχείρησης, η τοπική κοινωνία και συνολικά ο ελληνικός λαός πρέπει να αντισταθούν, να οργανώσουν την πάλη τους, ενάντια στο τεμαχισμό και την ιδιωτικοποίηση της ΔΕΗ και να απαιτήσουν φθηνό ρεύμα για τις λαϊκές οικογένειες.
Οι απεργιακές κινητοποιήσεις που ξεκίνησε η ΓΕΝΟΠ ΔΕΗ ενόψει της ψήφισης του νομοσχεδίου να μην αποτελέσουν μια «τουφεκιά», αλλά να αποτελέσουν μια νέα αφετηρία αγώνων για την ανατροπή των αντεργατικών-αντιλαϊκών σχεδιασμών της κυβέρνησης.
Join the Conversation