Απο καθαρή τύχη ή ίσως από πλημμελή καταγραφή των χωματερών από τις αρμόδιες υπηρεσίες της Κομισιόν, γλιτώσαμε τα σχετικά πρόστιμα που επιβλήθηκαν σε δήμους ανά την χώρα.
Και λέμε από καθαρή τύχη, γιατι έχουμε συνηθίσει σαν δημότες να δημιουργούμε άτυπες χωματερές σε διάφορα σημεία της έκτασης του δήμου, εν χαρακτηριστικές είναι οι περιπτώσεις του Αχέροντα, όπου όπως καταγγέλθηκε σε δημοτικό συμβούλιο από την δήμαρχο και τον αντιδήμαρχο καθαριότητας, παρουσιάζεται το φαινόμενο της εναπόθεσης οικιακών και επαγγελματικών απορριμάτων σε διάφορες χωματερές.
Μάλιστα δεν είναι λίγες οι φορές που οι υπηρεσίες του δήμου καθαρίζουν τις χωματερές, τις περιφράζουν, και τοποθετούν σχετική σήμανση, ωστοσο ξαναεμφανήζοντε σε σύντομο χρονικό διάστημα.
Παρόμοια φαινόμενα εκτός από το Γαρδίκι και Χόικα, υπήρξαν στην άνω Σέλλιανη, στον Γαλατά Παραμυθιάς, κ.α
Τα πρόστιμα που επιβλήθηκαν αρχικά στην χώρα φτάνουν τα 37,1 εκατ. Ευρώ και αφορούν 290 παράνομες χωματερές για τις οποίες καταδικαστήκαμε από το Ευρωδικαστήριο στις 2 Δεκεμβρίου 2014.
Με απόφαση των υπουργείων Περιβάλλοντος και Εσωτερικών, προχώρησαν στον επιμερισμό των πρώτων 37,1 εκατ. ευρώ, που αντιστοιχούν στα πρόστιμα των τριών πρώτων εξαμήνων, και μόλις αυτά υπογραφούν από τον υπουργό Εσωτερικών θα παρακρατηθούν από την τακτική επιχορήγηση των δήμων.
Με τον τρόπο αυτό η πολιτεία ασκεί ευθέως πίεση και στις 41 περιοχές που ακόμα διαθέτουν ενεργές χωματερές, προκειμένου να καταλήξουν σε μια νόμιμη λύση για τη διαχείριση των απορριμμάτων τους.
Στον επιμερισμό που πραγματοποίησαν τα υπουργεία, το ανωτέρω ποσό που θα καταβάλει ο κάθε ΟΤΑ είναι 320.000 ευρώ ανά παράνομη χωματερή (80.000 ευρώ ως «συμμετοχή» στο κατ’ αποκοπή πρόστιμο και από 80.000 ευρώ για κάθε εξάμηνο που η χωματερή παρέμενε ενεργή). Κάποιοι δήμοι βέβαια είχαν περισσότερες από μία.
Για παράδειγμα, όταν καταδικάστηκε η χώρα μας:• Ο Δήμος Τρίπολης διέθετε οκτώ παράνομες χωματερές, στα δημοτικά διαμερίσματα Κορυθίου, Μαντίνειας, Σκιρίτιδας, Τεγέας, Φαλάνθου (2), Τρίπολης και Λεβιδίου.
• Ο Δήμος Αργους – Μυκηνών διέθετε επτά παράνομες χωματερές· τρεις στις Μυκήνες και από έναν στα δημοτικά διαμερίσματα Κουτσοποδίου, Λέρνας, Αλέας και Αχλαδόκαμπου.
• Ο Δήμος Μεσσήνης διέθετε επτά παράνομες χωματερές (Αιπείας, Ανδρούσης, Αριστομένους, Ιθώμης, Μεσσήνης, Πεταλιδίου, Τρικόρφου). • Από έξι χωματερές διέθεταν οι Δήμοι Σιντικής Σερρών, Κορινθίων.
• Από πέντε χωματερές οι Δήμοι Λαγκαδά Θεσσαλονίκης, Κέρκυρας, Γορτυνίας Αρκαδίας, Ευρώτα Λακωνίας, Τριφυλλίας Μεσσηνίας.
• Από τέσσερις χωματερές οι Δήμοι Πέλλας, Αριστοτέλη Χαλκιδικής, Ερμιονίδας Αργολίδας, Σπάρτης.
• Από τρεις χωματερές οι Δήμοι Νάουσας Ημαθίας, Αμφίπολης Σερρών, Νέας Ζίχνης Σερρών, Βόλβης Θεσσαλονίκης, Νότιας Κυνουρίας Αρκαδίας, Επιδαύρου Αργολίδας, Πύλου – Νέστορος Μεσσηνίας, Χαλκιδέων, Ικαρίας, Τήνου.
Join the Conversation