Οι επερχόμενες αλλαγές στην Ανώτατη Εκπαίδευση της Ηπείρου. Στο στόχαστρο πάλι το ΤΕΙ

Γράφει ο Γεώργιος Β. Ντάνης* Κατά καιρούς έχουν γραφεί και έχουν ειπωθεί πολλά σχετικά με την βιωσιμότητα της Σχολής Διοίκησης & Οικονομίας και ειδικότερα για το Τμήμα Διοίκησης...

Γράφει ο Γεώργιος Β. Ντάνης*

Κατά καιρούς έχουν γραφεί και έχουν ειπωθεί πολλά σχετικά με την βιωσιμότητα της Σχολής Διοίκησης & Οικονομίας και ειδικότερα για το Τμήμα Διοίκησης Επιχειρήσεων του ΤΕΙ Ηπείρου που εδρεύει στην Ηγουμενίτσα.

Ακόμα και εκ των έσω (στη Θεσπρωτία) υπήρξαν άναρθρες κραυγές ή και η απόλυτη σιωπή κάποιων που δεν δικαιούνται να σιωπούν, όταν κάποιοι διεκδίκησαν πριν λίγο καιρό την μεταφορά της Σχολής ή και του Τμήματος σε άλλη πόλη. Πρόσφατα δημοσιεύματα μιλούν για την επερχόμενη συγχώνευση του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων και του ΤΕΙ Ηπείρου με την παράλληλη κατάργηση τμημάτων, «θνησιγενών» όπως τα χαρακτηρίζουν, φωτογραφίζοντας το τμήμα της Ηγουμενίτσας.

Ένα τμήμα με ποιοτική εκπαιδευτική δομή και ποικίλες συμπληρωματικές δραστηριότητες, που όσοι έχουν ασχοληθεί σοβαρά με τα εκπαιδευτικά ζητήματα της περιοχής αντιλαμβάνονται ότι μόνο θνησιγενές δεν είναι, καθώς όπως προανέφερα εκτός του κύριου εκπαιδευτικού στόχου αναπτύσσει πολλές συμπληρωματικές δραστηριότητες όπως: επιστημονικές δράσεις, συνέδρια, έκδοση διεθνούς περιοδικού, ημερίδες και σεμινάρια, κινητικότητα του διδακτικού, φοιτητικού και διοικητικού προσωπικού σε πανεπιστήμια του εξωτερικού και πολλά άλλα.

Όλα αυτά το καθιστούν ιδιαίτερα ανταγωνιστικό και εξωστρεφές χάρη και στο διαπολιτισμικό αντικείμενο που θεραπεύει.

Επιπρόσθετα αποτελεί μέρος της τοπικής κοινωνίας, καθώς αρκετοί φορείς της Θεσπρωτίας όπως ο Δήμος Ηγουμενίτσας και το Επιμελητήριο (οι οποίοι έχουν υπογράψει μνημόνιο συνεργασίας), η Εφορία Αρχαιοτήτων Θεσπρωτίας, ο ΟΛΗΓ, οι Δήμοι Σουλίου και Φιλιατών και πολλοί άλλοι έχουν αγκαλιάσει το τμήμα και οργανώνουν από κοινού δράσεις.

Βέβαια το δυνατό ατού του τμήματος -που κάποιοι στο Υπουργείο αρνούνται εδώ και μήνες να υλοποιήσουν παρά τη θετική άποψη της ΑΔΙΠ- είναι η αποκατάσταση της εισαγωγικής κατεύθυνσης Εφαρμοσμένων Ξένων Γλωσσών στη Διοίκηση και την Οικονομία. Μια κατεύθυνση που πριν το σχέδιο Αθηνά λειτουργούσε ως επιτυχημένο Τμήμα, ήταν ακόμα πιο ελκυστικό στους υποψήφιους φοιτητές και το κυριότερο πιο χρήσιμο στους απόφοιτους. Παράλληλα το Μεταπτυχιακό του Τμήματος με έμφαση στη διαπολιτισμική επικοινωνία προάγει την εξωστρέφεια στο εργασιακό περιβάλλον και αποτελεί σημαντικό όπλο για τους κατόχους του.

Πρέπει λοιπόν το Τμήμα να λειτουργήσει με τις τρεις κατευθύνσεις 1) Διοίκηση Επιχειρήσεων, 2) Εφαρμοσμένων Ξένων Γλωσσών στη Διοίκηση και την Οικονομία και 3) Διοίκηση Τουριστικών Επιχειρήσεων και Επιχειρήσεων Φιλοξενίας, πρόταση την οποία και το Δημοτικό Συμβούλιο Ηγουμενίτσας στήριξε με απόφαση του.

Αυτό όμως που προβληματίζει ιδιαίτερα είναι η ύπαρξη, σύμφωνα με δημοσιευμένα άρθρα, κρυφής ατζέντας από υποψήφιο Πρύτανη του ΤΕΙ Ηπείρου για την κατάργηση του τμήματος της Ηγουμενίτσας.

Και φαντάζομαι δεν θα υπάρξει κρυφή ατζέντα μόνο για το τμήμα της Ηγουμενίτσας αλλά και για τα υπόλοιπα τα οποία χαρακτηρίζονται «μη αυτοδύναμα».

Πρέπει επιτέλους να καταλάβουν όλοι ότι η Ανώτατη Εκπαίδευση της χώρας μας δεν είναι να νοικιάζουμε τα σπίτια στους φοιτητές και να δημιουργούμε μια μικροοικονομία, αλλά η προαγωγή των ακαδημαϊκών γνώσεων και της έρευνας και η εφαρμογή τους στην αγορά εργασίας. Χρειαζόμαστε σχολές και τμήματα των οποίων τα γνωστικά πεδία να ανταποκρίνονται στις σύγχρονες απαιτήσεις της κοινωνικοοικονομικής πραγματικότητας που διέπει τις αγορές εργασίας και σίγουρα ένα από αυτά είναι το τμήμα της Ηγουμενίτσας.

Ως Θεσπρωτός, ως Ηγουμενιτσιώτης, αλλά και ως μέλος της Ακαδημαϊκής Κοινότητας, αντιτίθεμαι σε όσους γράφουν ανακρίβειες εις βάρος του ΑΕΙ της πόλης μας και κατ’ επέκταση σε όποιους δρουν συνειδητά εναντίον της ίδιας της πόλης και των κατοίκων της.

Πριν κλείσω το παρόν άρθρο θα ήθελα να θέσω και ένα ακόμη ζήτημα για την επερχόμενη συγχώνευση η οποία είναι προς την σωστή κατεύθυνση. Να μετονομαστεί το νέο ΑΕΙ σε Πανεπιστήμιο Ηπείρου, καθώς Ήπειρος δεν είναι μόνο τα Ιωάννινα.


Ο Γεώργιος Β. Ντάνης ειναι:

Μηχανικός Πληροφορικής (MSc)
Υποψήφιος Διδάκτωρ , Τμήματος Πληροφορικής Ιονίου Πανεπιστημίου



In this article

Join the Conversation