Καθώς ολοκληρώνεται η διαβούλευση για το Πρόγραμμα Ολοκληρωμένων Παρεμβάσεων για την περιοχή του μυθικού Αχέροντα θεωρώ χρήσιμο να καταθέσω τις παρατηρήσεις και τις προτάσεις μου αφου ζω και επιχειρώ στην συγκεκριμένη περιοχή.
Η ομάδα σχεδιασμού παρουσιάζει ενα στρατηγικό σχέδιο προς συζήτηση, αλλα στην ουσία καθορίζει και το πλαίσιο των αποφάσεων, για αυτό και θέλω έγκαιρα να επισημάνω τα εξής.
1. Η εισήγηση αναφέρεται σε δράσεις που αφορά πολλούς δήμους και τοπικές κοινότητες αλλά είναι κοινό μυστικό πως ενδιαφέρον παρουσιάζουν τα στενά οι πηγές και οι εκβολές του Αχέροντα. Και εκει πρέπει να εστιάσουμε. Σε άλλη περίπτωση αν απλώσουμε πολύ τον τραχανά θα εχουμε πολλά μικροέργα χωρίς μετρήσιμο αποτέλεσμα.
2. Είναι φανερό, και σωστά η εισήγηση το επισημαίνει, πως χωρις την οριοθέτηση του ποταμού είναι αδύνατη η οποιαδήποτε παρέμβαση. Η τελευταία που επιχειρήθηκε, με αφορμή μελέτη της περιφέρειας για τα αντιπλημμυρικά είχε άδοξο τέλος, καθώς οι αυτοδιοικητικοί άρχοντες συνήθως υποχωρούν άτακτα μπρος το πολιτικό κόστος. Δεκάδες χιλιάδες ευρω, το κόστος της μελέτης, πετάχτηκαν απλα στα νερά του Αχέροντα.
3.Ολη η τουριστική ανάπτυξη στην γύρω περιοχή εχει γίνει με βαση τον μικρομεσαίο τουρίστα. Αυτή είναι η δομη στα ξενοδοχεία στην εστίαση την αναψυχή και τις εναλλακτικές δραστηριότητες. Οι συνεχείς αναφορές για προσέλκυση τουριστών υψηλού επιπέδου είναι στο κενό και ανεύθυνες. Για να γίνει αυτό, θα πρέπει να εγκαταλείψουμε κάτι που λειτουργεί καλά με άριστες προοπτικές για να δημιουργήσουμε κάτι που αυτήν την στιγμή είναι απλα ενας επικινδυνος παραλογισμός.
4. Οι αναφορές στους ΑΜΕΑ πρεπει να μετριασθούν. Κατανοητό ως ενα σημείο για την προσέλκυση πόρων απο τα ταμεια της ΕΕ, αλλά μπορει να οδηγήσει το μαρκετινγκ σε λάθος στρατηγικές.
5. Η μυθολογία είναι πιο γνωστή και πιο ενδιαφερον στους ξενους απο την ιστορία μας. Ετσι καποιες εμμονές με προορισμούς Σουλι Ζάλογγο κλπ θέλουν προσοχή.
ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ
Καθώς στην υλοποίηση των παρεμβάσεων εμπλέκονται οι δυο Δήμοι και η περιφέρεια οι δυνατότητες υλοποίησης είναι τεράστιες για αυτό και οι προτάσεις πρέπει να εχουν ανοιχτό ορίζοντα με αναπτυξιακό πρόσημο και πολλαπλά ωφέλη για την περιοχή.
1. Ολοκλήρωση του κάθετου άξονα που ξεκινάει απο την γέφυρα Γλυκής και κατά μήκος του ποταμου θα συνανταει την παραλιακή. Πεζόδρομος, και ποδηλατοδρόμος δίπλα.
2. Διάνοιξη του ποταμού ωστε να γίνει πλωτός απο Αμμουδιά ως τα σύνορα Κυψέλης Ποταμιάς. Απο εκεί οι τουρίστες θα συνεχίζουν με τραινάκια για τις πηγές. Κάποιες δραστηριότητες όπως ιππασία μπορουν να γίνονται εκεί.
3. Ενταξη της γης ενθεν και εκείθεν του ποταμού στο σχέδιο πόλης με σκοπό αύξησης της αξίας γης για τους ντόπιους, ώστε να μπορούν να πουλουν οικόπεδα στους Βορειοευρωπαίους συνταξιούχους που έχουν τρελό ενδιαφέρον για την περιοχή, αφου τηρει όλους τους όρους, υπέροχο φυσικό περιβάλλον, 15- 30λεπτα απο θάλασσα, και λιγότερο απο μια ώρα από το αεροδρόμιο. Με τον τρόπο αυτόν θα ανακάμψει η οικοδομή στην περιοχή, και θα προστεθούν μόνιμοι τουρίστες με μεγάλη αγοραστική ικανότητα.
4. Στην διάρκεια διέλευσης του ποταμού τα καΐκια με τους επισκέπτες να περνανε απο ειδικά δια μορφωμένη πλωτή κλειστή εξεδρα όπου θα γίνεται αναπαράσταση του κάτω κόσμου.5.Προσέλκυση ειδικών αρχιτεκτόνων εξωτερικών χώρων για ηπιες παρεμβάσεις στις πηγές καθώς και το δέλτα του ποταμού με σκοπό την καλυτερη ανάδειξη τους.
6. Οι δραστηριότητες στις διακοπές είναι παγκόσμια τάση που όλο και ενισχύεται. Ο κύριος όγκος των τουριστών στον Αχέροντα έρχεται πριν απο ολα ακριβώς για αυτόν τον λόγο. Θα πρέπει λοιπόν αυτές να ενισχυθούν αντι να απαγορεύονται, βεβαίως σε ενα καλλίτερο χωροταξικό και οριοθετημένο περιβάλλον, και ένα σαφές ξεκάθαρο νομοθετικό πλαίσιο ωστε οι έλεγχοι να ειναι δίκαιοι και αποτελεσματικοί.
7. Ολες οι παρεμβάσεις πρέπει να στοχεύουν σε νέες θέσεις εργασίας και αύξηση της αυτοαπασχόλησης. Ζωντανό παράδειγμα οι δραστηριότητες,ς όπου 80 με 100 περίπου νέα παιδιά απασχολούνται τους καλοκαιρινούς μήνες. Αυτή η κοινωνική παράμετρος είναι βασική και μεγάλο ζητούμενο για την περιοχή.
8. Και βέβαια αρχή όλων, μια τεράστια δεντροφύτευση απο τις πηγές ως τις εκβολες με δέντρα και φυτά που αντέχουν στο υπάρχον οικοσύστημα. Απλά φυτεύουμε όπου ξεράθηκαν πλατάνια.
Το όφελος για μια περιοχή απο τον τουρισμό ξεκινάει οταν ο τουρίστας αποφασίσει να μετακινηθεί. Ας του δώσουμε το κίνητρο και την ασφάλεια να το κάνει. Στο παραλιακό μέτωπο απο Συββοτα ως το Μονολίθι βρίσκονται 40-45.000 εν δυνάμει πελατες καθημερινά. Εφικτός στοχος να μετακινήσεις προς την ενδοχώρα το 20% απο αυτούς.
ΗΛΙΑΣ ΦΩΤΙΟΥ
Αντιπρόεδρος συλλόγου τουριστικών καταλυμάτων και δραστηριοτήτων Δήμου Σουλίου
Μέλος της γραμματείας του τμήματος τουρισμού Συριζα.
Join the Conversation