ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 21/07 ΣΕΜΙΝΑΡΙΟ ΠΑΡΑΔΟΣΙΑΚΩΝ ΧΟΡΩΝ ΩΡΑ: 15:30
Ελάτε να γνωρίσετε από κοντά τους τόσο όμορφους χορούς από την περιοχή της Λέσβου και τα παράλια της Μ.Ασίας. Εισηγητής ο ειδικός χοροδιδάσκαλος κ.Κώστας Αγκοπιάν που θα μας έρθει με το χορευτικό του από την μακρινή Μυτιλίνη για το Φωτικαίων Γαία και είναι έτοιμος να προσφέρει τις γνώσεις του σε αυτό το ξεχωριστό σεμινάριο!
Για δηλώσεις συμμετοχής στο τηλ. 6942405206 Ντρίτσος Σταύρος
ΕΙΣΗΓΗΣΗ ΧΟΡΩΝ – ΙΣΤΟΡΙΚΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΧΟΡΩΝ
1. ΣΥΡΤΟΣ – ΜΠΑΛΛΟΣ Ζευγαρωτός ερωτικός χορός που τον χρησιμοποιούν και σαν τρόπο γνωριμίας και επικοινωνίας μεταξύ των ανθρώπων.
2. ΚΑΡΣΙΛΑΜΑΣ Ο καρσιλαμάς είναι σεμνός και ταυτόχρονα ερωτικός χορός ο οποίος χορεύεται ως αντικρυστός. Αυτό σημαίνει άλλωστε και το όνομα του αφού καρσί σημαίνει απέναντι. Η καταγωγή του είναι από τα ΜΙΚΡΑΣΙΑΤΙΚΑ ΠΑΡΑΛΙΑ ο καρσιλαμάς διαφοροποιείται ελάχιστο έως καθόλου δομικά με το ζεϊμπέκικο με το οποίο διατηρεί άμεση συγγένεια ρυθμικών μελωδικών και κινητών δομών.
3. ΧΑΣΑΠΙΚΟ ΠΟΛΙΤΙΚΟ Χορεύεται σε ευθεία γραμμή και αποτελείται από τα βασικά βήματα που εναλλάσσονται με φιγούρες. Χορός του χασάπη από την Κωνσταντινούπολη, τον χόρευαν κυρίως χασάπηδες στις γιορτές των συντεχνιών τους. Τον χόρευαν οι αρναούτηδες και για αυτό τον έλεγαν αρναουτικό. Ο χορός παρέμενε δημοφιλής στην Κωνσταντινούπολη, Μ.ΑΣΙΑ και κάποια νησιά για αιώνες μέχρι το 1922.
4. ΑΠΤΑΛΙΚΟΣ Αργός ανδρικός χορός από την Αττάλεια της Μ.ΑΣΙΑΣ. Απτάλικος και καρσιλαμάς χορεύται με την ίδια μουσική αλλά με διαφορετικά βήματα. Απτάλικος υπάρχει και στην Μ.ΑΣΙΑ οπού οι Τούρκοι τον έλεγαν APTAL HAVASI.
5. ΚΙΟΡΟΓΛΟΥ – ΧΟΡΟΣ ΤΩΝ ΑΛΟΓΩΝ Ο κιόρογλου ήταν τουρκικό εμβατήριο. Τώρα χορεύται σαν καρσιλαμάς. Κιορ σημαίνει στα τούρκικα (στραβός) ογλού σημαίνει παιδί άρα κιορογλού θα πεί του στραβού ο γίος. Μάλλον αυτός που το χόρευε στο άλογο είχε κάποιο πρόβλημα με το μάτι του γίαυτο και έδωσαν το όνομα στο χορό. Συνηθίζεται να χορεύεται και με τα μαχαίρια.
6. ΑΪΣΕ – ΚΑΡΕΚΛΑΤΟΣ Και αυτός καρσιλαμάς σε ποιο γρήγορο ρυθμό. Αϊσε πήρε το όνομα του από μία χανούμισα του πασά που χόρευε αυτό το σκοπό. Και καρεκλάτος γιατί οι άντρες πάνω στο κέφι τους και στο πότο έκαναν φιγούρες πάνω στην καρέκλα.
7. ΖΕΪΜΠΕΚΙΚΟΣ Οι Ζεϊμπέκηδες ήταν Έλληνες από την Θράκη που μετανάστευαν στην Προύσα και στο Αϊδίνι. Αποτελούσαν επίλεκτη κοινωνική τάξη από την οποία οι Τούρκοι στρατολογούσαν μια ένοπλη δύναμη που αποτελούσε την τοπική χωροφυλακή. Οι Τούρκοι τους αποκαλούσαν Γιαούρηδες (απιστούς).
8. ΧΑΣΑΠΟΣΕΡΒΙΚΟ – ΜΑΖΩΜΕΝΟΣ Το χασαποσέρβικο είναι ένας ομαδικός χορός που διακρίνεται από την ζωντάνια και την γρηγοράδα του. Αποτελεί μετασχηματισμένο και διευριμένο χορευτικό μοτίβο του ήδη γηγενούς χασάπικου, και διαμορφώθηκε από τις επιδράσεις των άλλων λαών της Βαλκανικής και τις Ανατολικής Ευρώπης τα μοτίβα μοιάζουν σε αυτά των χορών των Σέρβων των Ρουμάνων και των Σλάβων της Ανατολικής Ευρώπης.
Join the Conversation