Παραδοσιακά για την Αριστερά, οι τρεις πυλώνες προτεραιότητας ήταν και είναι η Εργασία, η Παιδεία και η Υγεία. Η στρατηγική απάντηση στην κρίση των συστημάτων Υγείας είναι η στροφή στην Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας, την πρόληψη και τις πολιτικές δημόσιας υγείας. Ιδιαίτερα σήμερα σε μια φάση φτωχοποίησης, στόχος μας πρέπει να είναι η αναβάθμιση της περίθαλψης.
Ένα αναβαθμισμένο δημόσιο σύστημα Υγείας, το οποίο είναι μια πραγματική μεταρρύθμιση στην Υγεία, βρίσκεται σε εξέλιξη και σχεδιάστηκε με αποκλειστικό γνώμονα την καλύτερη εξυπηρέτηση των πολιτών και την αναβάθμιση των παρεχόμενων υπηρεσιών δημόσιας Υγείας.
Σύμφωνα με αυτό, αλλάζει η φιλοσοφία του σημερινού συστήματος Υγείας. Από ένα «νοσοκομειοκεντρικό» σύστημα με έμφαση στη θεραπεία, επιδιώκεται η αναδιοργάνωσή του με επίκεντρο την ΠΦΥ με έμφαση την πρόληψη, την αγωγή υγείας, την οικογενειακή ιατρική, τις δράσεις προστασίας της δημόσιας Υγείας. Μόνο έτσι μπορούν να διασφαλιστούν η καθολική και ισότιμη κάλυψη του πληθυσμού, η ποιότητα στην υγειονομική φροντίδα, ο ανθρωποκεντρικός χαρακτήρας του συστήματος Υγείας και η βιωσιμότητα της δημόσιας περίθαλψης.
Η μεταρρύθμιση έχει κοινωνικό πρόσημο, ξεκάθαρη στόχευση και είναι σχεδιασμένη με γνώμονα το δημόσιο συμφέρον, με στόχο την καθολική-ισότιμη-αποτελεσματική φροντίδα των πολιτών. Εμπεριέχει δομικές αλλαγές όπως κεντρικοποίηση των προμηθειών Υγείας με σκοπό τον εξορθολογισμό των δαπανών και την εξοικονόμηση πόρων, Μητρώο Παρατηρητηρίου Ανωτάτων Αποδεκτών Τιμών, διαφανή λίστα χειρουργείου, Γραφεία Προστασίας των Δικαιωμάτων των ασθενών, μέτρα πρόληψης-καταστολής για το φακελάκι, εθνικό σχέδιο κατά της διαφθοράς, νέο νομοσχέδιο για το φάρμακο κτλ.
Η μεταρρύθμιση αυτή για την Υγεία γίνεται σε μια περίοδο κρίσης. Για την περιοχή μας, όπου την τελευταία περίοδο γίνεται πολύς λόγος, η πρόταση περιλαμβάνει την ενοποίηση των υπαρχόντων δομών Πρωτοβάθμιας Υγείας (ΚΥ Ηγουμενίτσας-ΠΕΔΥ) και την συστέγαση στο υπό ίδρυση ΤΕΠ, ώστε να παρέχουν πλήρη υγειονομική κάλυψη και επιπλέον να εξυπηρετούνται και επείγοντα περιστατικά (Μονάδα Ημερήσιας Νοσηλείας, Μονάδα Αυξημένης Φροντίδας, μικρά χειρουργεία, κέντρο τραύματος). Το σύστημα θα στελεχωθεί άμεσα με το υπάρχον προσωπικό υποβοηθούμενο, όπου κριθεί απαραίτητο, με τις απαραίτητες ειδικότητες για τα επείγοντα περιστατικά χωρίς να δημιουργεί προβλήματα στην εύρυθμη λειτουργία του Νοσοκομείου Φιλιατών και μέχρι να ολοκληρωθούν οι νέες προσλήψεις οι οποίες προβλέπονται στο οργανόγραμμα.
Η έντονη ανησυχία που παρατηρείται, δήθεν για την αλλαγή χρήσης και την ακύρωση του ΤΕΠ, καταρρίπτεται πρώτα από τον νέο οργανισμό του Νοσοκομείου Φιλιατών που ενσωματώνει και το ΤΕΠ, αλλά και από την προμήθεια του εξειδικευμένου ιατροτεχνολογικού εξοπλισμού που βρίσκεται σε εξέλιξη. Καμία περιορισμένη χρήση σήμερα δεν αποκλείει την οποιαδήποτε επέκταση αύριο, όταν οι συνθήκες το επιτρέψουν. Τα θέματα υγείας πρέπει να μας ενώνουν, δεν είναι κατάλληλο πεδίο πολιτικής αντιπαράθεσης.
Γνωρίζουμε στην μικρή μας κοινωνία ότι τις υπηρεσίες υγείας τις έχουν ανάγκη οι πιο αδύναμοι συμπολίτες μας, ενώ τα νοικοκυριά υποχρεώθηκαν να καλύψουν το κενό βάζοντας πολύ βαθιά το χέρι στην τσέπη τους. Δεν είναι ώρα για ιστορικές αναδρομές. Ένα νέο σύγχρονο κτίριο δεν μπορεί να παραμένει ανενεργό, όταν μπορεί να καλύψει άμεσα τις αυξημένες ανάγκες υγειονομικής κάλυψης της θεσπρωτικής κοινωνίας.
Για να πετύχει το εγχείρημα απαιτείται η προσπάθεια όλων των εμπλεκομένων: Της Τοπικής Αυτοδιοίκησης με τα απαραίτητα έργα υποδομής για την ομαλή πρόσβαση, του ιατρικού- νοσηλευτικού και διοικητικού προσωπικού με την άψογη συμπεριφορά τους, την αφοσίωσή τους στη παροχή καλύτερων υπηρεσιών υγείας στους πολίτες και με την συμβολή τους στην άμεση επαναφορά της ηρεμίας. Κυρίως προϋποθέτει διοίκηση η οποία να εμπνέει εμπιστοσύνη, να πιστεύει και να υπηρετεί με αφοσίωση το δημόσιο σύστημα Υγείας.
Θα κριθούμε όλοι εκ του αποτελέσματος.
ΝΕ ΣΥΡΙΖΑ ΘΕΣΠΡΩΤΙΑΣ
Join the Conversation