1. Προκόπη Παυλόπουλο – Πρόεδρο της Ελληνικής Δημοκρατίας
2. Αλέξη Τσίμπρα – Πρωθυπουργό της Ελλάδος
3. Νικόλαο Βουτση – Πρόεδρο του Ελληνικού Κοινοβουλίου
4. Κόμματα Ελληνικού Κοινοβουλίου και Ευρωβουλής
5. Τον Δήμο Σουλίου, 6. Την Αντιπεριφέρεια Θεσπρωτίας,
7. Την Περιφέρεια Ηπείρου,
8. Τα Υπουργεία (Άμυνας, Εσωτερικών, Πολιτισμού, Παιδείας Τουρισμού)
9. Τους Βουλευτές Θεσπρωτίας Μάριο Κάτση, και Βασίλειο Γιόγιακα
10. Κάθε άλλο ενδιαφερόμενο Δημόσιο ή Ιδιωτικό φορέα,
Η ΑΔΕΛΦΟΤΗΤΑ « ΤΟ ΗΡΩΙΚΟ ΣΟΥΛΙ» απευθύνει έκκληση απόγνωσης προς την κυβέρνηση και κάθε αρμόδιο φορέα της Πολιτείας, προκειμένου να αναπτύξουν πρωτοβουλίες, οι οποίες- ως ένδειξη ελάχιστης τιμής στους ηρωϊκούς αγώνες των Σουλιωτών για την ελευθερία και την εθνικοαπελευθερωτική επανάσταση του 1821- θα αναδείξουν το Σούλι ως:
α) Τόπο Ιστορικής μνήμης με παρεμβάσεις, δραστηριότητες και έργα, όπως: η βελτίωση του υπάρχοντος οδικού δικτύου για την ασφαλή και ευκολότερη πρόσβαση των επισκεπτών. η ανάδειξη και προστασία των Ιστορικών μνημείων, (το Κούγκι, το Βουλευτήριο, οι εκκλησίες, τα σχολεία, το κάστρο της Κιάφας, τα πηγάδια, οι νερόμυλοι κ.α.) και η αποκατάσταση των μονοπατιών που οδηγούν σε αυτά τα μνημεία. Παράλληλα με τα παραπάνω, είναι ιδιαίτερα κρίσιμο να αναληφθεί- από Πανεπιστήμια, Επιστημονικές Ενώσεις και μελετητές- η οργάνωση, ανάθεση και διενέργεια ιστορικών ερευνών και μελετών, σχετικών με την κοινωνική διαστρωμάτωση, τη στρατιωτική και πολιτική οργάνωση της Σουλιώτικης κοινωνίας καθώς και τη λειτουργία εκπαιδευτικών, οικονομικών και άλλων θεσμών σε αυτή. Η ανάγκη αυτή είναι επιτακτική προκειμένου να κληροδοτηθεί η Ιστορία του τόπου στις νέες γενιές, απαλλαγμένη από δογματισμούς, λάθη, αυθαίρετες αναγωγές ή ακόμα και σκοπιμότητες. Αυτό άλλωστε αποτελεί και το χρέος μας απέναντι σε αυτούς, οι οποίοι με τους αγώνες τους συνέβαλαν στη δημιουργία της σύγχρονης Ελλάδας.
β) Τόπο τουριστικού ενδιαφέροντος με: Την ανάδειξη και προβολή των Σουλιώτικων- ξεχωριστού περιβαλλοντικού ενδιαφέροντος- βουνών, τοπίων, μονοπατιών και παλαιών οικισμών. Την προώθηση των τοπικών οικολογικών προϊόντων (τυριά, γαλοτύρι, τσάι, ρίγανη, θυμάρι κ.α.).
Την αναβίωση των τοπικών πανηγυριών και την ανάδειξη της εκκλησίας του Αγίου Δονάτου, ως πόλων έλξης θρησκευτικού τουρισμού και διατήρησης των τοπικών λαϊκών παραδόσεων με την ίδρυση λαογραφικού Μουσείου σε υπάρχοντα χώρο καθώς και την καλύτερη οργάνωση του Ιστορικού Μουσείου. Έτσι, σε αυτό το πλαίσιο, το Διοικητικό Συμβούλιο στην τελευταία του συνεδρίαση- τον Απρίλιο του 2017- κατήρτισε το παρακάτω υπόμνημα, με το οποίο ζητεί να λυθούν σημαντικά προβλήματα των Σουλιωτοχωρίων και των κατοίκων του, όπως: Να προωθηθεί επιτέλους η δημοπράτηση συντήρησης του δρόμου από Γλυκή προς τα Σουλιωτοχώρια (Τσαγγάρι- Φροσύνη –Αυλότοπο Κουκουλιούς) καθώς και η διαπλάτυνση– ασφαλτόστρωση (όπου χρειάζεται, κυρίως από τη θέση Παπαζαφείρη) έως ιστορικό τετραχώρι (Σούλι – Σαμωνίβα – Κιάφα – Αβαρίκο).
Να ολοκληρωθεί η μελέτη και κατασκευή κόμβου στην είσοδο από Γλυκή προς Σουλιωτοχώρια. (Θέμα που παλιότερα είχε απασχολήσει και την Αντιπεριφέρεια Θεσπρωτίας). Να γίνει επιτέλους η σύνδεση των Σουλιωτοχωρίων με:
α) Την Εγνατία οδό από Κουκουλιούς προς Αγία Κυριακή (Πόποβο), για την μετακίνηση προς Παραμυθιά- Ηγουμενίτσα και Ιωάννινα που παραμένει ημιτελής, καθώς τμήμα του δρόμου (από θέση «Φούσια» προς «Κορυτιές και Φροσύνη») παραμένει χωματόδρομος σε κακή κατάσταση.
β) Τον Λούρο, αξιοποιώντας το παλαιό μονοπάτι που επέλεξαν να χρησιμοποίησυν οι Σουλιώτες με την πτώση του Σουλίου κατά την αποχώρησή τους προς την περιοχή της Πρέβεζας και Άρτας (Ζάλογγο και μονή Σέλτσου αντίστοιχα).
Να συντηρηθεί ο δρόμος από τσαγγάρι προς Κουκουλιούς και Λειβάδι. Να συντηρηθεί το Κάστρο της Κιάφας και να μην αφήνεται να καταρρέει. Να διανοιχθεί αγροτικός δρόμος από Σούλι ή από Κιάφα προς Μούργκα (που οι συγχωριανοί μας έχουν ανεκμετάλλευτους κλήρους από την 10ετία του 1930).
Να επισκευασθεί ο Μύλος του Σουλίου που κινδυνεύει με κατάρρευση, αν και αποτελεί ιστορικό μνημείο και τουριστικό αξιοθέατο. Να διανοιχθεί ο αγροτικός δρόμος από το Ταμπουράκι έως τον μύλο του Ντάλλα (υπολείπεται ένα περίπου χιλιόμετρο). Όπως και να αναδειχθεί το παλαιό μονοπάτι.
Να αναδειχθούν με την συντήρηση – ανακατασκευή τους, τα πηγάδια του Σουλίου και της Κιάφας. (Ως γνωστόν κάθε οικογένεια Σουλιωτών διατηρούσε το δικό της πηγάδι, προκειμένου να εξασφαλίσει νερό για τις ανάγκες της, ενώ πολλά συνδέονταν μεταξύ τους με ένα ευφυές δίκτυο αγωγών).
Να συντηρηθούν– πλακοστρωθούν τα παλιά Σουλιώτικα μονοπάτια από:1. Την Κιάφα προς το Κάστρο της Κιάφας.
2. Το αμφιθέατρο Αγ. Δονάτου προς το εκκλησάκι της Αγ. Παρασκευής στο Κούγκι.
3. Το Σούλι προς την Μούργκα.
4. Από Ντάλλα προς Λαχανόκηπο- Αβαρίκο.
5. Τον Μύλο του Σουλίου και την Σπέλλα την Μαύρη προς Σαμωνίβα.
6. Την Σαμωνίβα προς θέση Τόπι και την Μούργκα.
Τέλος, εκτός όλων των παραπάνω- υιοθετώντας και σχετικά, πανελλαδικής εμβέλειας ψηφίσματα της Πανηπειρωτικής Συνομοσπονδίας Ελλάδας- καλούμε την κυβέρνηση και όλους τους αρμόδιους φορείς της Πολιτείας, να μεριμνήσουν για την επανεξέταση του νομοσχεδίου για τους δασικούς χάρτες (ώστε να μην επιβαρυνθούν με νέα χαράτσια οι μικροϊδιοκτήτες γης), την κατάργηση όλων των διοδίων στους αυτοκινητόδρομους, καθώς τη μείωση στο 50% των δημοτικών τελών και φόρων που πληρώνουν οι απόδημοι Σουλιώτες.
Κι’ αυτό, γιατί είναι γνωστό, πως τα κάθε είδους χαράτσια που πληρώνουν και οι απόδημοι από τα Σουλιωτοχώρια (με τις συνεχείς αυξήσεις στα διόδια και τη δημιουργία νέων σταθμών στους αυτοκινητόδρομους ή αυτά που σχεδιάζονται με τους δασικούς χάρτες, κλπ), οξύνουν παραπέρα το πρόβλημα ερήμωσης των χωριών μας.
Για το Διοικητικό ΣυμβούλιοΟ ΠΡΟΕΔΡΟΣ Τόκκας Γρηγόριος
Ο ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ Διαμαντόπουλος Μάρκος
Join the Conversation