Το προσωπικό φύλαξης του Φορέα Διαχείρισης Αχέροντα και Καλαμά εντόπισε κατά τη διάρκεια εποπτείας, έναν νεκρό πελαργό (Ciconia ciconia) σε απόσταση λίγων μέτρων από τη φωλιά του στο Γαρδίκι Θεσπρωτίας.
Αμέσως το νεκρό πτηνό περισυλλέχθηκε από την φύλακα του φορέα και σε συνεργασία με το τμήμα κτηνιατρικής της ΠΕ Θεσπρωτίας, ολοκληρώθηκαν οι απαραίτητες ενέργειες με λήψη δειγμάτων από το νεκρό ζώο για να διαπιστωθούν τα αίτια θανάτου του.
Ωστόσο, πολλοί πελαργοί πέφτουν θύματα ηλεκτροπληξίας στα ηλεκτροφόρα καλώδια στην προσπάθεια να φτάσουν στη φωλιά τους.
Η εύρεση νεκρών άγριων πουλιών είναι συνηθισμένο φαινόμενο. Σε περίπτωση όμως που παρατηρήσετε μαζικούς θανάτους πουλιών πρέπει να ενημερώσετε άμεσα την πλησιέστερη κτηνιατρική υπηρεσία χωρίς να αγγίξετε τα πουλιά
Με αφορμή αυτό το περιστατικό αξίζει να αναφέρουμε ότι αυτό το διάστημα σε αρκετές φωλιές θα υπάρχουν νεοσσοί (ίσως σε κάποιες υπάρχουν ήδη). Οι γονείς Πελαργοί θα συνεχίζουν να φέρνουν υλικό στις φωλιές – τώρα για την προστασία των νεοσσών. Στην αρχή (όπως για τα αβγά) θα φέρνουν όλο και πιο μαλακό υλικό. Η διαφορά με το υλικό που έφεραν πριν (για να προστατέψουν τα αβγά) είναι, ότι αυτό η “σκεπάστηκε” μέσα στην φωλιά η το “καθάρισαν”- πέταξαν. Και τώρα θα συνεχίζουν να το ανανεώνουν.Δυστυχώς ο Πελαργός δεν μπορεί να ξεχωρίζει ότι (προστατεύοντας τους νεοσσούς) μπορεί να φέρει μέσα στην φωλιά κάτι πολύ επικίνδυνο.. Και μέσα σε αυτά πάντα είναι: διάφοροι σπάγκοι, σακούλες, πλαστικές τσάντες κ.α.
Ειδικά ο κάθε σπάγκος είναι ο μεγαλύτερος κίνδυνος. Αυτό γίνεται διότι ένας νεοσσός – πριν σηκωθεί όρθιος – μπουσουλάει μέσα στην φωλιά για αρκετές μέρες. Αν στη φωλιά υπάρχει σπάγκος… το αποτέλεσμα θα είναι τραγικό, γιατί θα μπλέκεται σιγά σιγά το ένα (η και τα δυο) του πόδι… σφίγγοντας το μέχρι σημείο που το πόδι θα νεκρωθεί (η θα κοπεί) και το μόνο που θα περιμένει τον νεαρό πελαργό θα είναι ο θάνατος … (πριν καν θα πετάξει) …Και όμως…στα χεριά μας είναι να το αποτρέψουμε, γιατί στα χέρια μας είναι να μαζέψουμε όποιον σπάγκο θα βρούμε (και ας μην το είχαμε πετάξει εμείς).
Στα χεριά μας είναι να το μεταδώσουμε σε άλλους (ειδικά στους κατοίκους που ζουν οι Πελαργοί).Μόνο έτσι θα μπορέσουμε να αποτρέψουμε αρκετούς φρικτούς θανάτους νεαρών πελαργων!
Ας μας γίνει συνήθεια και πράξη – παντού όπου υπάρχουν πελαργοί – ότι θα μαζεύουμε κάθε σπάγκο που βλέπουμε και θα τον πετάμε στα σκουπίδια (καλύτερα κομματιασμένο, για να μην το πάρει ξανά ο πελαργός)
Join the Conversation