Δύο σημαντικά έργα υποδομής του Νομού Θεσπρωτίας έχουν χωροθετηθεί στο Δήμο Σουλίου στην περιοχή Γκρίκας – Ψάκκας. Έργα που δίνουν με συγκροτημένο τρόπο απάντηση στην ανάπτυξη του Νομού.
Έργα που η σημασία τους ξεπερνά τα γεωγραφικά όρια του Δήμου Σουλίου ακόμα και του Νομού. Ειδικά η κατασκευή του Εμπορευματικού Κέντρου-Πάρκου Θεσπρωτίας θα δώσει αναπτυξιακή τροχιά σε ολόκληρη την βορειοδυτική Ελλάδα. Το εν λόγο έργο έχει ιστορία πολλών χρόνων, είναι αίτημα των φορέων του νομού από τότε που ξεκίνησαν τα έργα του λιμανιού της Ηγουμενίτσας και η Εγνατία οδός. Τώρα με συντονισμένες ενέργειες όλων των φορέων που εμπλέκονται σε αυτό (Περιφέρεια Ηπείρου, ΟΛΗΓ ΑΕ, Δήμος Σουλίου, ΒΙΟΠΑΘΕ ΑΕ) φαίνεται να παίρνει το δρόμο της υλοποίησης του.(αντιδικίες του παρελθόντος για τον τόπο υλοποίησης του μπαίνουν απ΄ ότι φαίνεται σε δεύτερη μοίρα και αυτό είναι θετικό για τον Νομό)
Ο Οργανισμός λιμένα Ηγουμενίτσας (ΟΛΗΓ ΑΕ) συντονίζει όλες τις ενέργειες για την υλοποίηση του (σε συνεργασία με όλους τους φορείς). Είναι ένα μεγάλο έργο που πρέπει να το αγκαλιάσει και η τοπική κοινωνία γιατί:
1. θα δημιουργήσει προσωρινές θέσεις εργασίας κατά την κατασκευή του
2. μόνιμες θέσεις εργασίας κατά την λειτουργία του
3. ελπίζω να προβλέπει σύνδεση με Εγνατία οδό μέσω κόμβου ή είσοδο- έξοδο προς Ιωάννινα και
4. κάθε μεγάλο έργο βέβαια δημιουργεί και περιβαλλοντικά και κυκλοφοριακά προβλήματα που πρέπει να αντιμετωπιστούν με σωστό τρόπο και έγκαιρα Για να το αγκαλιάσει όμως , να το στηρίξει και να ωφεληθεί η τοπική κοινωνία θεωρώ ότι χρειάζεται σωστή και έγκυρη ενημέρωση.
Πρόταση: μόλις υπογραφή η οριστική σύμβαση υλοποίησης του έργου να διοργανωθεί μια ημερίδα στο Δήμο Σουλίου που θα αφορά, την πλήρη ενημέρωση για την κατασκευή –επιπτώσεις του έργου και τις προοπτικές ανάπτυξης που δίνει στον Δήμο, Νομό, Περιφέρεια και σε όλη την βορειοδυτική Ελλάδα.
Βιοτεχνικό πάρκο Θεσπρωτίας (ΒΙΟΠΑΘΕ): Έχει θεσμοθετηθεί με τον Ν. 2545/1997 και η κατασκευή του ξεκίνησε το 2000. Από τότε μέχρι σήμερα μέσα από πολλές δυσκολίες έχουν υλοποιηθεί τα έργα υποδομής και με την διαπιστωτική πράξη του 2009 έχει ξεκινήσει η λειτουργία του.
Μικρός αριθμός (5 ή 8) επιχειρήσεων έχουν εγκατασταθεί και λειτουργούν στο χώρο του πάρκου. Ξεκίνησε με μεγάλο ενδιαφέρον από επενδυτές ,οι οποίοι μέχρι σήμερα δεν έχουν υλοποιήσει τις επενδύσεις τους ,έχουν όμως δεσμεύσει τα οικόπεδα του πάρκου με αποτέλεσμα να υπάρχει μικρός αριθμός αδιάθετων οικοπέδων.
Πρόταση: αν και οι καιροί είναι δύσκολοι για επενδύσεις ,ενόψει του νέου ΕΣΠΑ και νέου Αναπτυξιακού νόμου που δίνουν κίνητρα για εγκατάσταση επιχειρήσεων σε βιοτεχνικά πάρκα και συγχρόνως με την διαδικασία κατασκευής του Εμπορευματικού κέντρου Πάρκου δίπλα στο Βιοτεχνικό Πάρκο πρέπει να υπάρξει μια σωστή καμπάνια για προσέλκυση επενδυτών. O προγραμματισμός , η ιεράρχηση στόχων και προτεραιοτήτων είναι εκείνο που θα μας δώσει πάλι ελπίδα να ορθοποδήσουμε.
Όλοι μαζί μπορούμε το καλύτερο για τον μικρό μας τόπο.
O Νικος Σπυρόπουλος ειναι
Πολιτικός ΜηχανικόςΜέλος του πρώτου διοικητικού Συμβουλίου της ΒΙΟΠΑΘΕ ΑΕ
Join the Conversation