Κυκλοφόρησε το βιβλίο “Τσαμουριά” του Αθ. Γκότοβου. Άγνωστα στοιχεία για τη τότε μουσουλμανική μειονότητα

Ο καθηγητής στο Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων Αθ. Γκότοβος, που έχει αξιόλογη επιστημονική δράση και μεγάλο επιστημονικό κύρος, αποκαλύπτει άγνωστα στοιχεία, μετά από συστηματική έρευνα, για τη μουσουλμανική μειονότητα Θεσπρωτίας...

Οι Τσάµηδες θα λάβουν µέρος σε όλες τις εκκαθαριστικές επιχειρήσεις των Γερµανών στην περιοχή µε στόχο να αφανίσουν τον ελληνικό πληθυσµό. Σε ένα από τα στρατιωτικά έγγραφα που έφερε στο φως ο κ. Γκότοβος, οι Γερµανοί αναφέρουν για τον ρόλο και τα προνόµια του Ντίνο: «Ο πρόεδρος του Εθνικού Αλβανικού Συµβουλίου της Τσαµουριάς, Μαζάρ Ντίνο, από την Παραµυθιά είναι διοικητής του αλβανικού λόχου της Τσαµουριάς. Βρίσκεται στην υπηρεσία του γερµανικού στρατού. Παρακαλούνται οι υπηρεσίες να παρέχουν στο εν λόγω πρόσωπο στήριξη και αρωγή. Εχει δικαίωµα επιβίβασης σε γερµανικά στρατιωτικά οχήµατα. Κατά τη διάρκεια απαγόρευσης της κυκλοφορίας έχει δικαίωµα να παραµένει στον δρόµο». Ακόμη επισημαίνει ότι όλη η περίοδος από το 1941 μέχρι το καλοκαίρι του 1944 ήταν για τη Θεσπρωτία ένα «ξήλωμα» του Ρωμαίικου.

Η ελληνική (κατοχική) διοίκηση στο νομό παρέλυσε. Στη θέση της λειτουργούσε μια άτυπη μεν, αλλά ουσιαστική αλβανική διοίκηση με πολιτικά, αστυνομικά και στρατιωτικά όργανα . Η διοίκηση αυτή λειτούργησε όχι απλώς εξ αντικειμένου, αλλά προγραμματικά στο πλευρό των γερμανικών κατοχικών δυνάμεων. Στο ενεργητικό της εγγράφεται η εκδίωξη μεγάλου μέρους του χριστιανικού πληθυσμού από την περιοχή μέσω της συστηματικής άσκησης ένοπλης βίας”.Το βιβλίο ως παράρτημα περιέχει την έκθεση του 1948 του διοικητή του Κέντρου Αλλοδαπών Ηπείρου, μοιράρχου Ευστράτιου Ζάκκα, που υποβλήθηκε προς το Υπουργείο Δημόσιας Τάξης για το ζήτημα των Μουσουλμάνων Τσάμηδων της Θεσπρωτίας.

Στην έκθεση αναφέρονται τα δημογραφικά στοιχεία της περιοχής, αλλά και λεπτομερείς αναφορές που διαπράχθηκαν από ένοπλες ομάδες Μουσουλμάνων Τσάμηδων την περίοδο της Κατοχής. Ο Αθανάσιος Ε. Γκότοβος τελείωσε το Ιεροδιδασκαλείο Βελλάς, σπούδασε στη Φιλοσοφική Σχολή του Εθνικού Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών και στο Ελεύθερο Πανεπιστήμιο του Βερολίνου. Από το 1981 εργάζεται στο Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων και σήμερα είναι Καθηγητής στον Τομέα Παιδαγωγικής του Τμήματος Φιλοσοφίας, Παιδαγωγικής και Ψυχολογίας της Φιλοσοφικής Σχολής του ιδίου πανεπιστημίου.

H.M

In this article

Join the Conversation