Μια άσχημη έκπληξη περιλάμβανε η δημοσίευση των αποσπάσεων και μεταθέσεων των εκπαιδευτικών, αφού σε αυτήν περιλαμβάνεται και ο προϊστάμενος του τοπικού αρχείου Παραμυθιάς Μπάμπης Παντελής, ο οποίος αν και είναι ο δημιουργός της υπηρεσίας, μετακινείται σε διδακτική αίθουσα.
H απόφαση αυτή έχει προκαλέσει πλήθος αρνητικών σχολίων στην τοπική κοινωνία, αφού το όνομα του Μπάμπη Παντελή αφενός είναι συνυφασμένο με το τοπικό Αρχείο Παραμυθιάς, αφετέρου αν δεν υπήρχε ο ίδιος δεν θα υπήρχε και η υπηρεσία με την εικόνα που έχει σήμερα, μιας και η συγκέντρωση, η ταξινόμηση και παρουσίαση του αρχειακού υλικού ολοκλήρου του νομού, οφείλεται αποκλειστικά στον ίδιο.
Βέβαια σύμφωνα με πληροφορίες θα ασκηθεί ένσταση κατά της απόφασης και ελπίζουμε οι αρμόδιες υπηρεσίες θα δουν με περισσότερη σωφροσύνη το θέμα.
Για την ιστορία, το Μόνιμο Τοπικό Ιστορικό Αρχείο Παραμυθιάς, ξεκίνησε να λειτουργεί το 1989 για να καλύψει το κενό που υπήρχε στο νομό Θεσπρωτίας σε θέματα εντοπισμού, καταγραφής, διάσωσης και αξιοποίησης αρχειακού υλικού. Εκτός από τις περιοχές Παραμυθιάς, η δράση του Αρχείου επεκτάθηκε και σε άλλες περιοχές του της Θεσπρωτίας, λόγω του εντοπισμού σημαντικού αρχειακού υλικού και της έλλειψης αντίστοιχης αρχειακής υπηρεσίας σε επίπεδο νομού.
Με το νόμο 1946/1991, το Μόνιμο Τοπικό Ιστορικό Αρχείο Παραμυθιάς μετονομάστηκε σε Γ.Α.Κ. – Τοπικό Αρχείο Παραμυθιάς. Ο νόμος αυτός καθορίζει το νομοθετικό πλαίσιο που διέπει τη λειτουργία των Γ.Α.Κ., ως αυτοτελούς δημόσιας υπηρεσίας που υπάγεται απευθείας στον Υπουργό Παιδείας και Θρησκευμάτων. Στέγαση Από το 1980 μέχρι και τα τέλη του 2007, το αρχείο στεγαζόταν σε μισθωμένο κτήριο στην Πλατεία Βούλγαρη, ενώ από τις αρχές του 2008 στεγάζεται σε διώροφο ανακαινισμένο κτήριο που έχει παραχωρηθεί από το Δήμο Παραμυθιάς.
Το κτήριο αυτό διαθέτει τις κατάλληλες υποδομές για την εκπλήρωση των δραστηριοτήτων της Υπηρεσίας, καθώς υπάρχουν δύο αίθουσες αρχειοστασίου, μια αναγνωστήριου – βιβλιοθήκης, ένας εκθεσιακός χώρος, τέσσερα γραφεία και μια αίθουσα διαλέξεων και προβολών χωρητικότητας πενήντα θέσεων. Ακόμη υπάρχει αποθηκευτικός χώρος που λειτουργεί σαν χώρος εισαγωγής και ταξινόμησης του υλικού και τέλος το λεβητοστάσιο, ενώ το κτήριο φυλάσσεται με σύστημα συναγερμού και κάμερα εξωτερικού χώρου.
Join the Conversation