5. Ο δρόμος από Κουκουλιούς προς Λιβάδι είναι χωρίς διαγράμμιση και προστατευτικά, ενώ λόγω της κυκλοφορίας ζώων (κτηνοτροφική περιοχή) είναι διαρκώς γεμάτος πέτρες από τις σβάρες που υπάρχουν. Σημειώνουμε ότι ο δρόμος αυτός συνδέει τα Σουλιωτοχώρια με την Εγνατία Οδό στη θέση Τύρια μέσω Ζωτικού και τον υπό κατασκευή δρόμο Τύρια- Συστρούνι καθώς και με τα Ιωάννινα και μάλιστα χωρίς διόδια.
6. Οι εσωτερικοί δρόμοι των χωριών και τα παραδοσιακά μονοπάτια, δύσκολα μπορεί να χρησιμοποιηθούν από τους κατοίκους τους, διότι οι μεν δρόμοι δεν διαθέτουν τον απαραίτητο φωτισμό, τα δε μονοπάτια δεν καθαρίζονται.
7. Το κουδούνι του Σχολείου και η καμπάνα της Εκκλησίας είναι η ζωή κάθε χωριού. Σχολεία δεν μπορούμε να έχουμε σε κάθε χωριό αφού δεν υπάρχουν παιδιά. Έχουμε όμως εκκλησίες, αλλά δεν υπάρχουν ιερείς. Τα πέντε χωριά, που κατοικούνται κυρίως από ηλικιωμένους, εξυπηρετούνται μόνο από δύο ιερείς, οι οποίοι τις Κυριακές επαρκούν να καλύψουν μόνο τα μνημόσυνα. Τις ημέρες των εορτών του Πάσχα οι Επιτάφιοι ξεκινούν στις 5 για να τελειώσουν στις 10 ενώ η Ανάσταση ξεκινάει στις 6 μ.μ. για να τελειώσει στις 3 π.μ. Η κατάσταση αυτή είναι απαράδεκτη, εκτός και αν θεωρούμαστε «παιδιά ενός κατώτερου Θεού».
8. Να ανακληθεί η πρόσφατη απόφαση της Δημοτικής αρχής, που προβλέπει τσουχτερές αυξήσεις στους δημοτικούς φόρους και τέλη, σε μια περίοδο που τα εισοδήματα των εργαζομένων και των μικρομεσαίων νοικοκυριών αγροτοκτηνοτρόφων, επαγγελματοβιοτεχνών και εμπόρων δέχονται ανελέητη επίθεση. Ειδικότερα, ο Δήμος Σουλίου πρέπει να ανακαλέσει την αύξηση των Δημοτικών τελών για τα Σουλιωτοχώρια, εκτός και αν επιθυμεί τον ξεριζωμό και των υπόλοιπων κατοίκων τους, που συνεχώς λιγοστεύουν.
9. Να γίνουν οι απαιτούμενες ενέργειες, για την τοποθέτηση ενός μηχανήματος Α.Τ.Μ. για αυτόματες αναλήψεις χρημάτων. Η τοποθέτηση του Α.Τ.Μ. θα πρέπει να γίνει σε ένα κατάλληλο χώρο, προκειμένου να εξυπηρετούνται, πρωτίστως, οι μόνιμοι κάτοικοι.
10. Να διατεθούν τα απαιτούμενα κονδύλια από την κεντρική εξουσία (υπουργεία Πολιτισμού κλπ) αλλά και τις τοπικές αρχές (Περιφέρεια- Δήμος Σουλίου) για την ανάδειξη της ιστορικής περιοχής του Σουλίου με τα εξής μέτρα: Πρώτον, την επισκευή του μύλου του Σουλίου, που κινδυνεύει να καταρεύσει, αν και αποτελεί ιστορικό μνημείο και τουριστικό αξιοθέατο. Δεύτερον, την βελτίωση και αξιοποίηση του ιστορικού μονοπατιού της Τζαβέλαινας καθώς και των άλλων μονοπατιών της ιστορικής περιοχής του Σουλίου (από Κιάφα προς Κάστρο και Αβαρίκο, από Μύλο Σουλιού προς Σαμωνίβα, κλπ).
11. Να φροντίσουν οι αρμόδιοι φορείς της Πολιτείας (Ε.Ο.Τ., υπουργείο Πολιτισμού) και της Αυτοδιοίκησης (Περιφέρεια, Δήμος Σουλίου), για την έκδοση τουριστικού οδηγού- αν είναι δυνατόν και την κατασκευή ιστοσελίδας- με την ιστορία και τα αξιοθέατα της ιστορικής περιοχής του Σουλίου.
Για την Γενική συνέλευση
Ο Προέδρος Τόκκας Κώσταντίνος
Η Γραμματέας Παπαγρηγορίου Ανθούλα
Join the Conversation