Αρχαία Φωτική | 2.500 δηνάρια ποινή το 2ο αι. μ.Χ, για παράνομη ταφή

Η παραβίαση είχε νομικές συνέπειες για τις οποίες μεριμνούσε η ίδια η πόλη.

Μαρμάρινος επιτύμβιος βωμός από τη Φωτική, 2ος-3ος αι. μ.Χ. φέρει δίγλωσση επιγραφή, στα λατινικά και ελληνικά.

Η επιγραφή μας πληροφορεί ότι τον τάφο ανέγειραν οι συγγενείς για τον σκλάβο – οικονόμο (;) Tychicus (Τυχικό) και για τους ίδιους. Εάν κάποιος τοποθετήσει άλλον νεκρό μέσα στον τάφο, προβλέπεται η ποινή των 2.500 δηναρίων τα οποία θα κατατεθούν στο θησαυροφυλάκιο-ταμείο.

Απειλητικές – αποτρεπτικές εκφράσεις για την προστασία οικογενειακών τάφων από μη νόμιμους χρήστες ήταν συνήθεις στους ρωμαϊκούς αυτοκρατορικούς χρόνους, ενώ η παραβίαση είχε και νομικές συνέπειες για τις οποίες μεριμνούσε η ίδια η πόλη.

Για τη Φωτική γνωρίζουμε ότι εκείνη την περίοδο λειτουργούσε ως διοικητικό κέντρο της περιοχής, γεγονός που ενισχύεται από την συγκεκριμένη επιγραφή.

Το δίγλωσσο κείμενο στο ρωμαϊκό αυτό επιτύμβιο μνημείο, εάν δεν υποδεικνύει την ελληνική καταγωγή του νεκρού ή κάποιου μέλους της οικογένειας, απηχεί σαφώς τις πολιτισμικές επιδράσεις που δέχθηκαν οι Ρωμαίοι κατά την μακρά συμβίωσή τους με τον ελληνικό πληθυσμό στην περιοχή.

Σήμερα ο επιτύμβιος βωμός εκτίθεται στο αρχαιολογικό μουσείο Ηγουμενίτσας, στην Αίθουσα 1, Ενότητα Ι: «Αρχαιολογική – Ιστορική αναδρομή».




In this article

Join the Conversation