Ο αρχαιολογικός χώρος της Ουζντίνας Παραμυθιάς, παρουσιάζεται σε ένα καλαίσθητο βιβλίο που εκδόθηκε από την της 8η ΕΒΑ με την επιμέλεια της αρχαιολόγου Βαρβάρας Παπαδοπούλου.
Πρόκειται για ένα εγχειρίδιο εύχρηστο και περιεκτικο, το οποίο συμβάλλει στην ανάδειξη της πολιτισμικής κληρονομιάς του αξιόλογου αρχαιολογικού χώρου της Ουζντίνας και έναν από τους πλέον ενδιαφέροντες οικισμούς της Θεσπρωτίας, κτισμένος σε λόφο με θέα προς τον ποταμό Καλαμά, τυπικό και αντιπροσωπευτικό δείγμα διαχρονικού οικισμού, που διασώζει αρχιτεκτονικά κατάλοιπα από την ελληνιστική έως τη μεταβυζαντινή περίοδο.
Μέχρι την ένταξη του έργου για τη συστηματική έρευνα, ανάδειξη και προβολή του, ο αρχαιολογικός χώρος παρέμενε σχεδόν κρυμμένος από την πυκνή βλάστηση της περιοχής, άγνωστος ακόμη και στους ντόπιους κατοίκους. Οι εργασίες περιελάμβαναν εκτεταμένους καθαρισμούς, ανασκαφικές έρευνες, συστηματικές εργασίες στερέωσης και αποκατάστασης των ναών και των οικιών, συντήρηση των τοιχογραφιών, τοπογράφηση της περιοχής, τοποθέτηση ενημερωτικών πινακίδων, δημιουργία χώρου θέασης και πληροφόρησης, προσβασιμότητα σε ΑμΕΑ, όπως και την έκδοση του σχετικού αρχαιολογικού οδηγού.
Οι εργασίες στον αρχαιολογικό ολοκληρώθηκαν με σειρά ποικίλων παρεμβάσεων που περιελάμβαναν στερεώσεις των ναών, αποκαταστάσεις του οικισμού και ανασκαφικές έρευνες με σημαντικά για την ιστορία της περιοχής ευρήματα. Κατά τη διάρκεια των εργασιών εντοπίστηκαν τα αρχαία τείχη του οικισμού και οι διάφορες επισκευαστικές επεμβάσεις.
Οι ανασκαφικές έρευνες και οι διερευνητικές τομές έφεραν στο φως σημαντικά αρχιτεκτονικά κατάλοιπα κτηρίων καθώς και τα λείψανα τριών ιερών ναών, η ακριβής θέση των οποίων ήταν άγνωστη αρχικά. Βαρύτητα δόθηκε στην αποκατάσταση των δύο επιβλητικών ναών της Κοίμησης της Θεοτόκου και των Ταξιαρχών, καθώς στο εσωτερικό τους υπήρχε διαρροή υδάτων που έβλαπτε τον τοιχογραφικό τους διάκοσμο. Η συντήρηση των τοιχογραφιών συνέβαλε σε μεγάλο βαθμό στην ανάδειξη του ιδιαίτερου χαρακτήρα της τοπικής ζωγραφικής της μεταβυζαντινής τέχνης.
Join the Conversation