Ημέρα πένθους για όλη τη χριστιανοσύνη αποτελεί η Μεγάλη Παρασκευή.
Στον Επιτάφιο θρήνο, που ψάλλεται τη Μεγάλη Παρασκευή, η Παναγία είναι το κεντρικό πρόσωπο. Δυνατές εικόνες και συμβολισμοί δίνουν μια χριστιανική αντίληψη για τη σχέση του φωτός με το σκοτάδι, της ζωής και του θανάτου. Τέτοιες ημέρες των παθών, της Σταύρωσης και του θανάτου του Χριστού μας, ο λαός στρέφεται προς το πρόσωπο της Παναγίας του συναισθανόμενος τον σπαραγμό της πάναγνης ψυχής της βλέποντας τον γυιο της να χύνει το άμωμο αίμα του για να μας σώσει. Η υμνωδία της Εκκλησίας αλλά και η λαϊκή μούσα αναπαράγει εις τους αιώνες τον πόνο και τον θρήνο της, τον πόνο και τον θρήνο της μάνας που βλέπει το τέλος του γυιου της, που παρά την φύσιν των πραγμάτων θάβει πρώτη εκείνη το σπλάχνο της.
Ο Επιτάφιος της Παραμυθιάς, αποτελεί ένα πολύ αξιόλογο έργο κεντητικής τέχνης, από τα λίγα που σώζονται στη Θεσπρωτία, παρά τις όποιες φθορές του. Είναι άγνωστο πώς έφθασε εδώ. Σύμφωνα με την επιγραφή που διατηρείται στο κέντημα, κατασκευάστηκε το έτος 1587-88 από τον συρμακέση Μετεωρίτη μοναχό Αρσένιο, γνωστό και από άλλα αντίστοιχα χρυσοκεντήματα, που σώζονται σε διάφορες Μονές ανά την Ελλάδα, μετά από παραγγελία του ιερομονάχου Σωφρονίου, επίσης από τα Μετέωρα. Ανήκει στα κειμήλια του Ναού της Παναγίας Παραμυθίας.
Στην Παραμυθιά και ώρα 8:30 π.μ. θα τελεστεί η Ακολουθία των Ωρών και στις 11:00 π.μ. θα γίνει η Αποκαθήλωση. Στις 7.00 μ.μ. θα ψαλεί ο Επιτάφιος Θρήνος και στις 09:00 μ.μ. θα γίνει περιφορά του Επιτάφιου και η συνάντηση των Επιταφίων του Αγίου Δονάτου και του Αγίου Αναστάσιου.
Γραφείο Τύπου Δήμου Σουλίου
Join the Conversation