Μιλάμε για το θέατρο του παραλόγου. Ο λόγος για το εμπορευματικό κέντρο Θεσπρωτίας που τα τελευταία 5 χρόνια έχει αλλάξει την θέση υλοποίησης 3 φορές με πανάκριβες μελέτες που η μια αναιρεί την άλλη. Και ενώ αρχικά προβλεπόταν να γίνει στο Νεοχώρι Παραμυθιάς στα όρια της Εγνατίας, έκανε τον κύκλο του με απόφαση ΟΛΗΓ άλλα και με τις ευλογίες του Δήμου Ηγουμενιτσας, ώσπου να καταλάβουν στο χτεσινό Δημοτικό Συμβούλιο πως δεν μπορούν να το υλοποιήσουν και να κάνουν και πάλι στροφή προς την Παραμυθιά με την Γκρικα να προτείνεται ως ο πιο κατάλληλος χώρος.
Αυτό παρουσίασε ο νέος μελετητής και από ότι φαίνεται γίνεται δεκτό, αφού παρουσιαστηκε πως η περίπτωση της Γκρικας συγκεντρώνει όλα τα πλεονεκτήματα για μια τέτοια επένδυση (απόσταση από το Λιμάνι, χωροταξικό, υποδομές κλπ).
Σύμφωνα με τον μελετητή το κόστος της επένδυσης φτάνει τα 8.000.000 ευρώ ενώ προβλέπονται 4.200 (!!) θέσεις εργασίας, με τον κύκλο εργασιών για τα επόμενα τριάντα χρόνια εκτιμάται ότι θα φθάσει και θα ξεπεράσει τα 300 εκατομμύρια ευρώ.
Οι νέοι βουλευτές κ.κ Κάτσης και Γιόγιακας, έδειξαν θετικοί με κάποιες επιφυλάξεις στην περίπτωση της Γκρίκας και φαίνεται πως αυτήν την φορά παίζεται το τελευταίο επεισόδιο τουλάχιστον στο χωροταξικό.
Για την ιστορία, το 1996 εγινε η πρώτη μελέτη απο την Νομαρχια Θεσπρωτιας, το 2010 από τον τότε Δήμο Παραμυθιάς αποφασίστηκε και παρουσιάστηκε μελέτη με χωροθέτηση στο Νεοχώρι Παραμυθιάς. Ακολούθησε το παράλογο της νέας μελέτης από τον ΟΛΗΓ με νέα χωροθέτηση εντός του Δήμου Ηγουμενίτσας, ακυρώνοντας έτσι την πρώτη μελέτη. Μάλιστα ένα χρόνο πριν την δεύτερη μελέτη, είχε πραγματοποιηθεί και παρουσίαση στον νέο Δήμο Σουλίου από τους μελετητές. Σήμερα παρουσιαζεται νέα μελέτη (ελπίζουμε η τελευταία) ενω μεσολάβησε και παρέμβαση του ΤΕΕ, το οποίο εκφράζει ενστάσεις για τη διακήρυξη εκπόνησης μελετών που αφορούν το Εμπορευματικό Κέντρο Θεσπρωτίας. Μάλιστα σε έγγραφο του προς τον Οργανισμό Λιμένος Ηγουμενίτσας, το Υπουργείο Ναυτιλίας, το Λιμενικό Ταμείο Ηγουμενίτσας και την Αποκεντρωμένη Διοίκηση Ηπείρου- Δυτικής Μακεδονίας, αναφέρει μεταξύ άλλων:
«Aπό τη μελέτη των προκηρύξεων και των διευκρινήσεων που έχουν αναρτηθεί στο διαδίκτυο προκύπτει ότι τίθενται απαιτήσεις τεχνικής και επαγγελματικής ικανότητας οι οποίες περιορίζουν, σε σημαντικό βαθμό τον ανταγωνισμό». Επισημαίνει επίσης ότι στην όλη διαδικασία δεν λαμβάνεται υπόψη η υποχρέωση συμμετοχής εκπροσώπου του ΤΕΕ στην επιτροπή διαγωνισμού, όπως επιτάσσει ο Νόμος. Καταλήγοντας το Τ.Η. του ΤΕΕ ζητά από τις Ελεγκτικές Αρχές να εξασφαλίσουν το κύρος των διαγωνισμών μελετών δημοσίων φορέων, προκειμένου «να χαρακτηρίζονται από διαφάνεια, νομιμότητα, αποτελεσματικότητα και οικονομία χρόνου έγκαιρης διαδικασίας ανάθεσης και εκπόνησης των μελετών».
Join the Conversation