Όπως λένε κυνηγοί, αλλά και κτηνοτρόφοι, αυτή την περίοδο, στα δάση της Θεσπρωτίας, υπάρχουν περισσότερα αγριογούρουνα από κάθε άλλη φορά.
Αυτό διαπιστώνεται όχι μόνο από τις πολλές επιτυχίες των κυνηγών σε κάθε τους κυνηγετική εξόρμηση αλλά και από τις συχνές εμφανίσεις αγριογούρουνων κοντά σε χωριά, ακόμη και σε πόλεις.
Πού οφείλεται αυτή η κατακόρυφη αύξηση του πληθυσμού των αγριογούρουνων; Οι ειδήμονες λένε ότι μάλλον οφείλεται, στις διασταυρώσεις με ήμερους χοίρους, ελευθέρας βοσκής.
Η πλειονότητα των αγριογούρουνων είναι υβρίδια, δηλαδή προέρχονται από διασταυρώσεις, γι” αυτό και η εικόνα τους πολλές φορές είναι… πουά ή ριγέ!
Τα αγριογούρουνα γεννούν 2 με 4 μικρά, σε αντίθεση με τα υβρίδια, που η κάθε γέννα κυμαίνεται από 6 έως 10. Στις αιτίες υπερπληθυσμού των αγριογούρουνων, συγκαταλέγεται και η εγκατάλειψη της ορεινής Θεσπρωτίας, με συνέπεια τη μεγάλη δάσωση περιοχών που ήταν πρώην αγροτικοί χώροι. Τα ζώα, δηλαδή, βρίσκουν πλέον περισσότερη τροφή και καλύτερες συνθήκες αναπαραγωγής, ενώ η αύξηση της θηροφύλαξης, μείωσε αντίστοιχα και τα περιστατικά λαθροθηρίας.
Είναι πραγματικά πρωτότυπη, αλλά και συνάμα δείχνει ευαισθησία η πρόταση κυνηγού από χωριό της Παραμυθιάς Θεσπρωτίας: “Να δωρίζεται το κρέας άγριων ζώων και πουλιών, που σκοτώνουμε, σε ιδρύματα. Ό,τι “χτυπάμε” να προσφέρεται, μέσω των δασαρχείων, σε ιδρύματα”. Και προσθέτει: “Μην ξεχνάτε ότι ένα αγριογούρουνο έχει περίπου 50 κιλά κρέας, με ωραία γεύση και είναι απολαυστικό φαγητό”. Πέρα από το αν πρακτικά μπορεί να υλοποιηθεί μια τέτοια πρόταση, είναι επαινετή, γιατί περιέχει έντονα ανθρωπιστικά στοιχεία.
Απο την Katoci
Join the Conversation