Οι μοναδικές υδατογραφίες του Edward Lear σε εκθεση στην Ηγουμενιτσα και την Παραμυθιά.

Από τις 14 Νοεμβρίου 2014 έως τις 11 Ιανουαρίου 2015, η Εφορεία Αρχαιοτήτων Θεσπρωτίας θα φιλοξενεί στο Αρχαιολογικό Μουσείο Ηγουμενίτσας την περιοδική έκθεση «Στη Θεσπρωτία με τον Edward...

Από τις 14 Νοεμβρίου 2014 έως τις 11 Ιανουαρίου 2015, η Εφορεία Αρχαιοτήτων Θεσπρωτίας θα φιλοξενεί στο Αρχαιολογικό Μουσείο Ηγουμενίτσας την περιοδική έκθεση «Στη Θεσπρωτία με τον Edward Lear». Τις επομενες ημέρες θα ανακοινωθεί και η ημερομηνία που θα πραγματοποιηθεί η έκθεση στην Παραμυθιά.

Σε ηλικία 37 χρονών, ο γνωστός ζωγράφος βρέθηκε στην Παραμυθιά τον Μάιο του 1849 και αποτύπωσε την περιοχή σε 4 υδατογραφίες, η οποίες βρίσκονται στην βιβλιοθήκη Houghton του πανεπιστήμιου Harvard καθώς και στην Γεννάδειο βιβλιοθήκη. Στην πρώτη παρουσιάζεται η πόλη της Παραμυθιάς, στην δεύτερη η λίμνη Χοτκοβα στην τρίτη ο ποταμός Κοκκυτος και στην τέταρτη το κάστρο της Κιάφας στο Σούλι.

Η υδατογραφίες περιέχουν σημειώσεις που αφορούν τις αισθήσεις του ζωγράφου, όπως κουδουνίσματα από τα πρόβατα, χρωματισμοί και αισθήματα και πολλά άλλα. Ο Edward Lear (Εδουάρδος Ληρ επί το ελληνικότερον) συνήθιζε να σχεδιάζει με εξαιρετική ακρίβεια και να προσθέτει πολλές σημειώσεις πάνω στο χαρτί που αργότερα τον βοηθούσαν να μεταφέρει την εικόνα σε πίνακα με χρήση λαδομπογιάς.

Θυμηθείτε τα συγκεκριμένα έργα όπως τα παρουσίασε η paramythia-online.gr τον ιουλιο του 2013

Στο σύνολο των γνωστών, μέχρι σήμερα, έργων του Lear για την περιοχή συγκαταλέγονται περισσότερα από 40 σχέδια, υδατογραφίες, λιθογραφίες και ελαιογραφίες, που ζωντανεύουν με φωτογραφική λεπτομέρεια και ποιητική διάθεση τους τόπους που τόσο πολύ μάγεψαν τον ευαίσθητο βικτωριανό καλλιτέχνη. Μοναδικές απεικονίσεις της Παραμυθιάς, του Σουλίου, των Φιλιατών, του Μαργαριτίου, της Πάργας, τοπίων δίπλα στον Καλαμά, τον Αχέροντα και τον Παύλα, αλλά και κατοίκων με φορεσιές της εποχής μας μεταφέρουν πίσω στον χρόνο προσφέροντας, σαν ένα περιηγητικό αφήγημα, πολύτιμες πληροφορίες για μια Θεσπρωτία που χάθηκε για πάντα.

http://www.paramythia-online.gr/images/stories/banne_diavimistite_edo_katheto.jpg

In this article

Join the Conversation