Πιστά στο ραντεβού τους όπως κάθε χρόνο, έκαναν και πάλι φέτος την εμφάνισή τους τα Όρνια Gyps fulvus (Γύπας ο καφεκίτρινος – φωτογραφία αριστερά) που φωλιάζουν στα Όρη Παραμυθιάς. Το Gyps fulvus είναι είδος παγκοσμίως απειλούμενο με εξαφάνιση και περιλαμβάνεται στο ελληνικό κόκκινο βιβλίο στην κατηγορία ως «κρισίμως κινδυνέον».
Τα Όρη Παραμυθιάς αποτελούν σημαντικό βιώσιμο θύλακα για το Gyps fulvus στην Δυτική Ελλάδα και στη Ήπειρο και θεωρούνται σημαντικό μέρος της φυσικής περιουσίας της Ελλάδος.
Το προσωπικό φύλαξης του φορέα διαχείρισης Αχέροντα Καλαμά, κατά τις δράσεις παρακολούθησης, απαθανάτισε κάποια από αυτά μέσα από τηλεσκόπιο και μπορείτε να δείτε τις φωτογραφίες που ακολουθούν.
Το Gyps fulvus είναι είδος Γύπα αγελαίο στη διατροφή και αποικιακό στο φώλιασμα. Σχεδόν σε όλη τη ζώνη εξάπλωσής του στη δυτική Παλαιαρκτική, από τη Μογγολία μέχρι την Ιβηρική Χερσόνησο, ακολουθεί τα νομαδικά κοπάδια στις εποχιακές μετακινήσεις τους. Ζει και αναπαράγεται σε περιοχές με κάθετες ή απότομες πλαγιές, φαράγγια και παρόμοια οικοσυστήματα. Η αναζήτηση τροφής, όμως, γίνεται σε ένα ευρύ άσμα ανοικτών περιοχών, πλαγιές και οροπέδια, καθώς και ευρείες γεωργικές εκτάσεις.
Νεότερες εκτιμήσεις υπολογίζουν το πληθυσμό του είδους σε όχι περισσότερα από 300 ζευγάρια. Το Όρνιο έχει καταχωρηθεί στον Kατάλογο I της Κοινοτικής Οδηγίας 79/409/ΕΟΚ και τελεί υπό αυστηρή προστασία ενώ παράλληλα έχει χαρακτηρισθεί ως σπάνιο και τρωτό στο Κόκκινο Βιβλίο Απειλούμενων Σπονδυλοζώων της Ευρώπης και της Ελλάδας αντίστοιχα.
Σημαντικότερες απειλές θεωρούνται το παράνομο κυνήγι και τα δηλητηριασμένα δολώματα αλλά κυρίως η μείωση της νομαδικής κτηνοτροφίας η οποία παλαιότερα εξασφάλιζε την κύρια πηγή τροφής για το είδος. Συνέπεια των παραπάνω είναι η μείωση της διαθέσιμης τροφής. Αυτή η μείωση της διαθέσιμης τροφής δημιουργεί σοβαρά προβλήματα επιβίωσης στους εναπομείναντες πληθυσμούς, και σύμφωνα με τους ειδικούς πρέπει να ληφθούν άμεσα αντισταθμιστικά μέτρα (ταΐστρες).
Join the Conversation