Οίκος Bulgari: Στο μάτι του ιταλικού ΣΔΟΕ +ΒΙΝΤΕΟ

Η ιταλική οικονομική αστυνομία ανακοίνωσε σήμερα την κατάσχεση περιουσιακών στοιχείων αξίας 46 εκατ. ευρώ που ανήκουν σε κατηγορούμενους για φοροδιαφυγή επικεφαλής του διάσημου οίκου ειδών πολυτελείας Bulgari της...

“Έχουμε ανάγκη από ένα ισχυρό κράτος εναντίον της φοροδιαφυγής, αλλά και από λίγη λογική που να επιτρέπει σ’ αυτούς που σέβονται τους κανόνες να συνεχίζουν να εργάζονται”, είχε προσθέσει τότε ο Τραπάνι.

Bulgari: Μια ελληνική οικογένεια  κατακτά τον κόσμο
 
Ο επικεφαλής του Οίκου Νίκολας Bulgari (Βούλγαρης), επισκέφθηκε την Ήπειρο το 2005 και την Παραμυθιά, όπου γεννήθηκαν και μεγάλωσαν οι πρόγονοί του, πριν φύγουν για την Ιταλία τον 19ο αιώνα, για να κατακτήσουν την παγκόσμια αγορά αρχικά στον χώρο του κοσμήματος και στη συνέχεια σε μια σειρά από άλλες επιχειρηματικές δραστηριότητες.

Το ρεπορτάζ εκείνης της εποχής φιλοξενούσε δηλώσεις των μελών της οικογενείας από την επίσκεψη τους στη Παραμυθιά:

«Ήμουν 13 χρόνων, πριν 51 χρόνια, όταν το 1954 είχα έλθει εδώ. Από τότε δεν ξανάλθα παρότι πολλές φορές το προγραμμάτιζα». Ήταν τα πρώτα λόγια του Νίκολα Bulgari, μόλις έφθασε στην Παραμυθιά, τόπο καταγωγής της οικογένειας, που είναι διεθνώς γνωστή για τον Οίκο Κοσμημάτων και όχι μόνο. Επικεφαλής της «δυναστείας Bulgari» σήμερα ο Νίκολας μαζί με τον αδελφό του Τζιάννι, θέλουν να βάλουν τη σφραγίδα τους σε νέα έργα στην Παραμυθιά, κάτι που ξεκίνησε ο πατέρας τους. «Τώρα εγώ και ο αδελφός μου, -δήλωσε ο κ. Ν. Bulgari-, θα δώσουμε ό,τι μπορούμε για να κάνουμε το σχολείο, που έκτισε ο πατέρας μου το 1937 και να μπορούν τα παιδιά να παίζουν σε κάτι μεγαλύτερο και καλύτερο».

Επιστροφή στις ρίζες λοιπόν για τους Bulgari. Μετά την ξενάγηση στο Δημοτικό σχολείο Παραμυθιάς, ο Νίκολας Bulgari κατευθύνθηκε στο ετοιμόρροπο κτίριο που στέγαζε το εργαστήριο της οικογένειάς του. Φανερά συγκινημένος ρωτούσε για το σημερινό ιδιοκτήτη και τι σκοπεύει να κάνει το κτίριο.

Η οικογένεια Βούλγαρη, μέχρι το 1819 ζούσε στους Καλαρρύτες Ιωαννίνων και ήταν γνωστή για τα ασημικά που κατασκεύαζαν και εμπορεύονταν στην περιοχή, σε πολύ μικρές ποσότητες.

Το 1819 μετοίκησαν στην Παραμυθιά, όπου ο Γεώργιος Βούλγαρης παντρεύτηκε την Παραμυθιώτισσα Ελένη Στρουγγάρη. Εκεί τον Μάρτιο του 1857 γεννήθηκε ο Σωτήριος Βούλγαρης, παππούς του Νίκολα Bulgari.

Στην Παραμυθιά ο Γιώργος Βούλγαρης, εργαζόταν στο χρυσοχοείο του πατέρα του, στην περιοχή του κριθαροπάζαρου, εκεί που σήμερα είναι η πλατεία «Βούλγαρη», μαθαίνοντας την τέχνη. Το 1877 για να αποφύγει τις σφαγές των χριστιανών από τους Τούρκους, η οικογένεια Βούλγαρη, πάει στην Κέρκυρα και σε σύντομο χρονικό διάστημα, περνάει στη Νάπολι της Ιταλίας. Επόμενος σταθμός τους η Ρώμη, όπου η οικογένεια Βούλγαρη συνέχισε να κατασκευάζει ασημένια και χρυσά κοσμήματα.

Τα χρόνια περνούσαν, τα κοσμήματα Bulgari άρχισαν να γίνονται περιζήτητα, τα κέρδη αυξάνονταν και το 1937, ο Γεώργιος Βούλγαρης, μαζί με τον αδελφό του Κωνσταντίνο, έκτισαν στην Παραμυθιά που την θεωρούσαν ιδιαίτερη πατρίδα τους αφού εκεί γεννήθηκαν, ένα μεγαλοπρεπές σχολικό συγκρότημα που και σήμερα εντυπωσιάζει. Στα εγκαίνια του σχολείου, ο Κωνσταντίνος Βούλγαρης τιμάται με τον «χρυσό σταυρό του τάγματος βασιλέως Γεωργίου του Α’» για τις ευεργεσίες του προς την Παραμυθιά.

Το σχολείο κόστισε τότε 1.075.000 δραχμές, ποσό εξαιρετικά υψηλό για την εποχή.  Το 1975 στο προαύλιο του σχολείου γίνονται τα αποκαλυπτήρια προτομής του Σωτήρη Βούλγαρη και η οικογένεια στέλνει στον Δήμο Παραμυθιάς, ένα χρυσό ομοίωμα του Κολοσσαίου της Ρώμης, το οποίο σήμερα βρίσκεται στο γραφείο του δημάρχου της πόλης.

Απο το theinsider.gr

In this article

Join the Conversation