Αναγνώστης για δημοσιεύματα σχετικά με τις αμοιβές των στελεχών της ΕΑΣ

Γράφει ο Βασίλης Παρόλας Αναληθή και κακόβουλα δημοσιεύματα της εφημερίδας «Διαβούλευση» - Απάντηση του Βασίλη Παρόλα Με εξώδικη επίδοση επιστολής μου, καλω τον εκδότη της εφημερίδας «Διαβούλευση» κ....

Με έκπληξη διαπίστωσα ότι στο φύλλο της εφημερίδας σας της 21 Ιουλίου 2014 δημοσιεύσατε άρθρο σας για αμοιβές διευθυντικών στελεχών της Ένωσης Αγροτικών Συνεταιρισμών. Και μιλώ για έκπληξη, γιατί δεν περίμενα από ένα δημοσιογράφο του επιπέδου σας να δημοσιεύει στοιχεία από ένα ισολογισμό με λαθεμένο τρόπο ανάγνωσης και να βγάζει λάθος συμπεράσματα. Σας έχω δηλώσει και προφορικά ότι για οποιαδήποτε ερωτήματα σας δημιουργούνται, ακόμα και από ανώνυμες πηγές, είμαστε διαθέσιμοι για απάντηση και ενημέρωσή σας και μάλιστα επωνύμως, χωρίς να είναι ανάγκη να μας εγκαλείτε εμμέσως « ελάτε να αποδείξετε ότι δεν είστε ελέφαντες».

Λίγα λόγια για τις απαξιωτικές σας θέσεις για τους συνεταιρισμούς και την Ένωσή μας.
Προβλήματα στον συνεταιριστικό χώρο υπάρχουν πολλά. Λάθη έχουν γίνει, όπως σε κάθε χώρο που παίρνονται αποφάσεις.  Υπάρχει όμως και σημαντική θετική συνεισφορά στον αγροτικό κόσμο, η οποία δυστυχώς γίνεται αντιληπτή μόνο μέσω συνεπειών σε περίπτωση παύσης της δραστηριότητας ενός συνεταιρισμού. Σε μια τέτοια φάση πίεσης για κλείσιμο των συνεταιριστικών δραστηριοτήτων βρισκόμαστε  σήμερα. Την πίεση αυτή την ασκεί το σημερινό οικονομικό, πολιτικό και τραπεζικό περιβάλλον που ζούμε, συνεπικουρούμενο από « ανώνυμες» ή επώνυμες κριτικές που στόχο έχουν να δείξουν ότι για τα πάντα φταίνε οι συνεταιριστές και όχι αυτοί που φτιάχνουν το νομικό και θεσμικό πλαίσιο λειτουργίας των συνεταιρισμών, και όχι αυτοί που κόβουν την χρηματοδότησή τους. Για όλα αυτά τα προβλήματα, καθώς επίσης και για την κατάργηση της αγροτικής πίστης με την εκκαθάριση της Αγροτικής Τράπεζας, δεν αναφέρετε τίποτε. Δικαίωμά σας.
Οι συνεταιρισμοί κλήθηκαν πολλές φορές από το κράτος να κάνουν κοινωνική πολιτική. Το κόστος αυτό το πλήρωσαν οι συνεταιρισμοί χωρίς ποτέ να εισπράξουν το οφειλόμενο τίμημα από το κράτος.
Στην Ένωσή μας δεν χαρίστηκε ποτέ ούτε ένα Ευρώ. Είναι η μοναδική στην Ήπειρο που έχει «ζωντανές» δραστηριότητες. Απασχολεί πάνω από 50 άτομα (υπερδιπλάσια από όλες τις άλλες Ενώσεις μαζί). Έχει ελεχθεί και ελέγχεται από ορκωτούς ελεγκτές που κάθε φορά ενημερώνουν την Γενική Συνέλευση. Έχει προβλήματα λειτουργίας λόγω άρνησης της πολιτείας σε ρύθμιση οφειλών, λόγω μείωσης της ρευστότητας των μελών της και λόγω πίεσης ιδιωτικών συμφερόντων για κλείσιμο δραστηριοτήτων της κοινωνικής οικονομίας όπου εντάσσονται οι συνεταιρισμοί.
Πρέπει όμως να σας γίνει κατανοητό ότι οι συνεταιρισμοί είναι επιχειρήσεις. Επιχειρήσεις των συνεταιρισμένων αγροτών. Και τουλάχιστον σήμερα, έτσι πρέπει να λειτουργούν. Τα Διοικητικά τους συμβούλια δημιουργούν ή και κλείνουν δραστηριότητες, προσλαμβάνουν ή και απολύουν  προσωπικό, προσλαμβάνουν ή και απολύουν στελέχη, τα αμείβουν με κριτήρια αγοράς και ανταγωνιστικότητας και λογοδοτούν σε αυτούς που τα εξέλεξαν. Τις Γενικές τους Συνελεύσεις.
Αν έχετε διαφορετική άποψη και όπως τηλεφωνικά μας απειλήσατε θα μας στείλετε στον εισαγγελέα σας απαντάμε. «Ιδού πεδίον δόξης λαμπρό». Στην άσκηση των καθηκόντων μας δεν έχουμε να φοβηθούμε τίποτε, ούτε δεχόμαστε εκβιασμό από οποιονδήποτε. Και κάτι για τους αριθμούς. Αν το κόστος Διοίκησης (7 άτομα – ΔΣ και διευθυντές) είναι 140.000 Ευρώ (περιλαμβανομένων εργοδοτικών εισφορών) και από αυτά η Ένωση (λόγω έλλειψης ρευστότητας) τους χρωστάει 60.000, δεν  συνεπάγεται ότι το κόστος διοίκησης είναι 200.000 Ευρώ. Σας ενημερώνω λοιπόν ότι το συνολικό κόστος διοίκησης που φαίνεται και στον ισολογισμό την τελευταία 4ετία, κυμαίνεται από 130.000 Ευρώ έως 143000 Ευρώ το χρόνο. Αφορά κόστος αποζημιώσεων, οδοιπορικών εξόδων, εργοδοτικές εισφορές και μικτές αμοιβές 7 ατόμων (μέλη ΔΣ και Διευθυντικά στελέχη). Σας διαβεβαιώνω ότι αυτό το κόστος είναι από τα χαμηλότερα που έχω συναντήσει στα 25 χρόνια που εργάζομαι στον ιδιωτικό τομέα, για τέτοιου είδους επιχειρήσεις..
Γνωρίζοντας λοιπόν την αλήθεια, που δεν φροντίσατε να μάθετε ως οφείλατε πριν την δημοσίευσή σας, σας καλώ να δημοσιεύσετε την επιστολή μου στην ίδια θέση που δημοσιεύσατε το κείμενό σας επιφυλασσόμενος παντός νομίμου δικαιώματός μου.

Με εκτίμηση

Βασίλης Παρόλας
Γενικός Διευθυντής ΕΑΣ Θεσπρωτίας

Υστερόγραφο:
Παρόμοιες δοξασίες (για μισθούς Διευθυντών της Ένωσης) είχαν κυκλοφορήσει και πριν από τις τελευταίες αυτοδιοικητικές εκλογές του Δήμου Σουλίου όπου μετείχα σαν υποψήφιος σύμβουλος (ελπίζω να μην υπάρχει συσχέτιση). Τότε , ίσως και κακώς, δεν απάντησα, πιστεύοντας πως ο προγραμματικός λόγος είναι πάντα υπέρτερος της γκαιμπελίστικης τακτικής ανθρώπων που άλλα διαβάζουν, άλλα καταλαβαίνουν και άλλα ανώνυμα διαδίδουν για ικανοποίηση προσωπικών φιλοδοξιών. Ανθρώπων που μόλις σου παρέχουν μια υπηρεσία σε ρωτούν «με απόδειξη ή χωρίς». Δεν ανήκω σ΄αυτούς.

In this article

Join the Conversation